BELGA

Scholen opnieuw open onmiddellijk na de paasvakantie? Weyts maakt zich weinig illusies

"Ik maak me weinig illusies.” Dat antwoordt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op de vraag of er binnenkort weer les wordt gegeven in de Vlaamse scholen. "Ik denk niet dat de virologen ons gaan adviseren om de scholen onmiddellijk na de paasvakantie opnieuw open te doen." Minister Weyts voegde eraan toe dat de Vlaamse regering één lijn heeft wat coronamaatregelen betreft: "Wij volgen de adviezen van de wetenschappers.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds 16 maart wordt er door de coronamaatregelen geen les meer gegeven, op geen enkele school in België. Wel moeten de scholen opvang voorzien. Het ziet ernaar uit dat die maatregel verlengd wordt. "Tot mijn spijt ben ik niet optimistisch", zei minister Weyts in de marge van een persmoment in Mechelen waar hij een campagne lanceerde om 10.000 laptops in te zamelen voor scholieren. "Maar als het gaat over ingrijpende maatregelen hebben wij één vaste lijn: we beslissen dit niet zelf, we leggen ons oor te luisteren bij de virologen, bij de wetenschappers. Anders gaan we 'vogelpikken', dat doen we niet. We volgen de adviezen.”

Rol van de ouders

Als na de paasvakantie de lessen nog niet hervatten, gaat het afstandsonderwijs dus nog even door. En de onderwijsminister benadrukt de grote rol van de ouders hierbij. Hij doet een oproep: “Zorg ervoor dat uw kind gemotiveerd blijft, dat ze iets opsteken, dat deze weken niet totaal verloren gaan. Plan vaste leermomenten in in de loop van de dag, laat ze apart leren. Die rol van ouders is van cruciale waarde.”

Nu is de richtlijn: geen nieuwe lesinhoud en evaluatie. Dat ziet minister Weyts evolueren. "Ik denk niet dat we dat gaan kunnen handhaven. Als je jongeren wil blijven motiveren, dan gaan we moeten overgaan tot nieuwe lesinhoud, zogenoemde pre-teaching: nieuwe lesinhoud aanbieden waar dan later wordt op teruggekomen als de scholen opnieuw open zijn.”

Lees ook: Examens mogen, maar moeten niet: de onderwijsminister en experts verduidelijken hoe het verder moet met dit schooljaar (+)

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • sibyl ingels

    Als Jambon toch zo graag wil dat we met z'n allen aan het werk gaan om de economie staande te houden dan kunnen de scholen ook terug open .Hadden de virologen dit niet aanbevolen ' scholen openhouden goed voor immuunsysteem ' . België het land van de dubbelzinnigheid en corrupte politiekers . Tes een schande hoe ze de zot houden met ons .

  • Sven Heyrman

    Nog geen zinnetje lesvoorbereiding of didactisch materiaal gezien voor onze vierjarige kleuter. DIY met twee werkende ouders. Ons kind heeft nood aan zijn vertrouwde omgeving en contact met leeftijdgenootjes. Werk-privé balans is ook helemaal zoek. Wanneer gaan de psychologen zich roeren in de gesprekken en media?

Lees meer