Beeld ter illustratie, roken.
photo_news Beeld ter illustratie, roken.

Scholenproject moet jongeren weerbaarder maken tegen roken

Het tabakspreventieproject "Bullshit Free Generation" wil jongeren kritischer en weerbaarder maken tegenover roken en vapen. Dat gebeurt door scholen te prikkelen met "challenges". In het vorige schooljaar stapten 29 scholen met succes in het proefproject. Dat heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven bekendgemaakt.

De challenges houden onder meer in dat informatie over roken en de schadelijke gevolgen ervan in de gewone lessen wordt geïntegreerd of dat er een rookbeleid wordt uitgestippeld dat vervolgens wordt opgenomen in het schoolreglement. Andere uitdaging bestaat erin foto's van de antirookcampagne op school op de sociale media te posten of met een antirookactie in de lokale pers zien te geraken. 

Uit de evaluatie van het proefproject blijkt dat 7 op de 10 leerlingen door het project negatiever staan tegenover roken dan voordien. Ook kunnen 7 op de 10 nu roken gemakkelijker afzweren en denken 6 op de 10 leerlingen kritischer na over waarom hij/zij al dan niet rookt. De helft van de leerlingen geeft aan meer te weten te zijn gekomen over roken dan voordien. En 1 op de 2 probeert sinds het project ook vaker vrienden of familie te overtuigen om te stoppen met roken.

Project

"Het is ook gebleken dat de afstemming tussen de leerkrachten verbetert en dat de leerkrachten beter weten hoe ze het thema op een toffe manier in hun lessen kunnen verwerken", zegt Eline De Decker, projectmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. Het rookverbod wordt ook versterkt door verankering in het schoolreglement, signalisatie (bijvoorbeeld aan de schooltoegang) en meer leerkrachten die rokende leerlingen durven aan te spreken.

Dit schooljaar kunnen alle Vlaamse scholen voor het eerst deelnemen aan het project. En de interesse is er. Op twee weken tijd schreven zich al meer dan zestig secundaire scholen in voor Bullshit Free Generation 2019-2020. Meer info op de website bullshitfree.be

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mike Vanderkerken

    Er moet dringend een algemeen rookverbod komen. De overheid wil dat mensen stoppen met roken, maar aan de andere kant wordt de verkoop van tabak toegestaan. Het is duidelijk dat de tabakslobby zijn werk heel goed doet.

  • Tamzin Andersen

    Het is de taak van de ouders hun kinderen op te voeden en hen te leren wat goed en slecht is.

Lees meer