BELGA

Schoonzus Trabelsi vrijgelaten in onderzoek naar netwerk van jihadstrijders

Loubna B., de schoonzus van Nizar Trabelsi die verdacht wordt deel uit te maken van een netwerk dat jihadstrijders naar Somalië en Syrië stuurde, is door de Brusselse raadkamer vrijgelaten. Het federaal parket, dat het onderzoek naar het netwerk voert, heeft echter beroep aangetekend, waardoor de vrouw nog niet is vrijgekomen. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling moet zich nu binnen de twee weken over het dossier buigen. Dat meldt de advocaat van Loubna B., meester Sven Mary.

Het onderzoek begon een tweetal jaar geleden met de verdwijning van Molenbekenaar Hassan K., die bekendstond voor zijn radicaalislamitische sympathieën. Uit telefonieonderzoek bleek dat de man in Somalië zat. Volgens het gerecht streed hij daar aan de zijde van Al-Shabaab; naar eigen zeggen was de man op zoek naar diamanten.

Vrijlating
K. zat in Somalië met twee andere Belgen, Rachid B. en Moustapha B., maar werd door Al-Shabaab van spionage beschuldigd en het land uitgezet. Bij zijn terugkeer in België midden september 2012 werd hij aangehouden. Op datzelfde moment pakte het federaal parket ook de echtgenote van Rachid B. op, Loubna B., toevallig ook de schoonzus van Nizar Trabelsi. Meester Mary bekwam haar vrijlating nadat hij haar door een joodse psychiater had laten onderzoeken, maar het federaal parket tekende beroep aan tegen haar vrijlating.

Naast Hassan K. en Loubna B. zitten nog vijf andere verdachten in de cel. Het gaat onder meer om drie mannen die werden opgepakt toen ze terugkwamen van de Turks-Syrische grens.

Lees meer