Minister Philippe Goffin.
EPA Minister Philippe Goffin.

Sector wil snel overleg met Goffin: “Mondmaskersaga ligt onze bedrijven zwaar op de maag”

Nog maar een tiende van de mondmaskers die het ministerie van Defensie ten laatste vandaag geleverd moest krijgen, is al aangekomen. Defensie bestelde bij het Luxemburgse Avrox 15 miljoen mondmaskers, maar daarvan werden zondag slechts 1,5 miljoen exemplaren verwacht. Zo'n belangrijk order gunnen aan een "onbekend buitenlands postbusbedrijf" laat bij de Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven "een wrange nasmaak" na. Sectorfederaties essenscia en Fedustria dringen aan op een snel onderhoud met bevoegd minister Philippe Goffin (MR).

Voor de beoordeling van de offertes was de strikte leveringstermijn een doorslaggevend argument. "Die deadline blijkt nu een maat voor niets", klinkt het in een communiqué van de sector. "Heel wat Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven voelen zich voor schut gezet en ervaren dit als een gebrek aan respect voor de Belgische industriële expertise.”

De bestelling werd begin deze maand geplaatst. Al snel kwam vanuit de sector kritiek op de beslissing van Defensie om te kiezen voor een onbekende partner om het merendeel van de maskers te leveren: 15 miljoen door Avrox, 3 miljoen door het Gentse Tweeds & Cotton. Het deel van Tweeds & Cotton is intussen op tijd geleverd. De sector omschrijft Avrox als "een postbusbedrijf uit Luxemburg zonder bewezen expertise in de fabricatie of distributie van medische beschermkledij".

Miskenning van kennis en expertise

De Belgische bedrijven kregen het deksel op de neus, vooral vanwege de bijzonder krappe timing, is vandaag te horen bij de beroepsorganisaties. "Deze mondmaskersaga ligt onze productiebedrijven zwaar op de maag", zegt Yves Verschueren van essenscia. "Er lagen meerdere voorstellen op tafel voor mondmaskers 100% 'made in Belgium', waarmee de regering de lokale tewerkstelling in deze economisch zware tijden zou steunen. Dit is een miskenning van de gespecialiseerde kennis en expertise van de Belgische industrie.”

Ook Fa Quix van Fedustria heeft weinig begrip. "Om van de importafhankelijkheid af te geraken, drong de regering erop aan de productie in eigen land herop te bouwen", zegt Quix. "Nu die productiecapaciteit er dankzij de flexibiliteit van heel wat ondernemers opnieuw is, kiest België bijna volledig voor import.”

Lees ook: Man die ons maskers moet leveren, in opspraak: Israël zet bank van Jordaanse ondernemer op zwarte lijst (+)

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lea Van Heybeeck

    En niettegenstaande dit allemaal gebeurd is waarbij men zaken doet met fraudeurs en maar even 40 miljoen euro door de vensters gooit, blijkt hiervan niemand wakker te liggen. Waar zit de media? Waarom is het daar zo stil? Niets in het nieuws, niets in Terzake en de afspraak?

  • Heinrich Wolf

    Ook hier in Ninove heeft de gemeente een week geleden op eigen initiatief aan ieder huishouden mondmaskers bedeeld. En die van de regering zullen we hebben als ze niet meer verplicht zijn indien überhaupt. Een verstandig aankoopbeleid is bij de prijswaardige en niet bij de goedkoopste te kopen. Zo trap je dikwijls in een drool.

Lees meer