UNKNOWN

Sellami riskeert 24 jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 24 jaar opsluiting gevorderd voor Omar Sellami (38), die door een Antwerpse assisenjury woensdagavond schuldig werd bevonden aan de doodslag op zijn echtgenote Karima Sellami (24). Advocaat-generaal Franky De Keyzer zag geen verzachtende omstandigheden voor de beschuldigde.
 
Omar wurgde zijn vrouw op 22 november 2007 in hun appartement aan de Catershoflaan in Merksem bij Antwerpen. Het trieste hoogtepunt van een huwelijk dat de laatste jaren gekenmerkt werd door geweld, omdat Karima in zijn ogen te modern en te vrijpostig was. "Het feit dat hij hier zelf verklaarde dat zijn vrouw die slagen verdiende omdat ze ongehoorzaam was, bewijst dat hij nog geen lering heeft getrokken uit zijn daden", zei Franky De Keyzer.

"Groot risico op herval"
Hij maakte zich ook zorgen over de toekomst. "Omar heeft niet de intelligentie om zichzelf in vraag te stellen. Volgens de gerechtspsychiater is er bij hem sprake van een structureel ingebedde agressie die aan relaties wordt verbonden. Als hij in een nieuwe relatie opnieuw geconfronteerd wordt met een vrouw die niet luistert, is het risico op herval groot."
 
De advocaat-generaal vond dat de jury ook een signaal moest geven naar al wie zich in ons land wil vestigen. "Zij moeten zich gedragen naar onze normen en waarden. Niemand verdient het om geslagen te worden en niemand verdient het om te sterven."
De verdediging vond echter niet dat haar cliënt als voorbeeld moest dienen. "U moet hem niet afrekenen op wat anderen misschien nog zullen doen. Ik vraag u om rekening te houden met zijn gebreken, maar ook met zijn kwaliteiten", sprak meester Bram De Man tot de jury.

"Harde werker"
Hij stelde dat Omar altijd een harde werker is geweest, die zijn ouders financieel steunde door hen iedere maand 50 euro te sturen. "Mijn cliënt is ook een goede vader. Zijn kinderen zijn nog altijd blij als ze hem zien, zelfs nadat hun grootouders hen verteld hebben dat papa hun mama veel pijn heeft gedaan. Hij probeert vanuit een moeilijke situatie nog altijd goed voor hen te zorgen."
 
Hij voerde ook aan dat volgens de gerechtspsychiater het risico op herval veeleer licht is en mits therapie zelfs vermijdbaar. Omar zei in zijn laatste woord dat hij nog op een kans hoopte en dat hij veel spijt had. De jury en het hof trokken zich daarop terug om te beraadslagen. (belga/mvdb)

Lees meer