photo_news

Senne (10) is al drie jaar Sanne: "Zeker weten, ik zal altijd een meisje zijn"

Drie jaar geleden kregen de ouders van Senne de hemel op hun hoofd: hun zoon, toen zeven, wou een meisje worden. Vandaag is Sanne één van de jongste transgenders in ons land en gelukkiger dan ooit, vertelt ze vanavond in 'Karen en De Coster' op VIER. "Ik zal nooit terug jongen worden."

In haar kamertje is alles roze en turquoise. Op het jurkje dat ze draagt, staan grote bloemen. En vraag je aan Sanne waar ze van houdt, dan zegt ze: "Van hoge hakken, schmink, nagellak, jurkjes en Sponge Bob." Dat is geen pose. Sanne is in álles een meisje. Zo voelt ze zich, zo ziet ze er ook uit. Behalve onder haar jurkje. Want daar is Sanne drie jaar nadat ze zich als meisje begon te kleden wél nog in alles een jongetje.

Nicole herinnert zich de dag nog als was het gisteren. De C&A. Voorjaar 2012. "Ik wist al járen dat Senne geen jongetje was zoals alle andere. Heel zachtaardig. Heel rustig. Speelde vooral met meisjes. Had de laatste jaren voor Sinterklaas áltijd alléén maar een poppenwagen gevraagd. Eddy en ik zeiden dan wel eens zachtjes tegen elkaar: misschien wordt-ie later wel homo. Maar die dag in de C&A kwam het er plots uit: 'Mama, mag ik een jurkje?'

Eerste jurkje
Nicole antwoordde wat op dat moment waarschijnlijk élke moeder zou antwoorden. Iets van 'lieverd' en 'ach, schat toch' en 'dat jongetjes toch geen jurkjes dragen'. Maar het gezicht van haar zoon schoot récht naar de kern van haar moederhart. "Nóóit heb ik op het gezicht van mijn kind een grotere droefnis gezien dan toen. Wat ik zag, ging door merg en been. In de laatste winkel waar we die dag kwamen heb ik het wél gedaan: ik heb - voor  toen nog Senne - een jurkje gekocht." Het stelde niks voor, het ding. Amper 8 euro had het gekost. Er stonden kersen op. Maar het is gedragen tot de stof bijna uiteen viel.

HOE DE LEERKRACHTEN EN HAAR KLASGENOOTJES REAGEREN? EN WAAROM ZE VOOR HET EERST 'HOMO' WERD GENOEMD? LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS VIJF WEKEN PROEF)

Lees meer