Sihame El Kaouakibi (Open Vld).
BELGA Sihame El Kaouakibi (Open Vld).

Sihame El Kaouakibi na racistische reacties op ‘Zwarte piet’-tweet: ‘Het wordt steeds erger’

Sihame El Kaouakibi, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, krijgt de laatste dagen een stortvloed aan bagger over zich heen. De aanleiding: ze had de beslissing van Facebook en Instagram om afbeeldingen van Zwarte Piet te bannen toegejuicht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

‘Bemoei je met je eigen cultuur’, ‘achterlijke negerin’, ‘als je je niet kan aanpassen aan onze wetten, vertrek dan’. Op sociale media krijgt Sihame El Kaouakibi het dezer dagen (opnieuw) zwaar te verduren. Niet voor het eerst is Zwarte Piet de oorzaak. 

Facebook en Instagram beslisten dinsdag om afbeeldingen van Zwarte Piet voortaan te verbieden. Enkel beelden van roetpiet kunnen nog door de beugel. Een goede beslissing, vindt El Kaouakibi. “Goed dat bedrijven durven luisteren en verantwoordelijkheid nemen op hun platformen”, schrijft ze op Twitter. “Roetpiet sluit beter aan bij het verhaal, kwetst niemand, alle kinderen gelukkig”, voegt ze eraan toe.

Dat niet iedereen de beslissing van de social media-giganten genegen is, kan - gezien de jarenlange discussie over het thema - niet verbazen. Maar haar tegenstanders dienen de liberale politica niet met argumenten van antwoord, maar wel met ronduit racistische commentaren. De voorbeelden hierboven vormen slechts het topje van de ijsberg. “Ze blijven binnenstromen, publiek en privé”, laat El Kaouakibi via Instagram weten.

“Ik had wel reacties verwacht, maar het wordt steeds erger”, zegt El Kaouakibi in een reactie aan De Morgen. “Eerst zeggen mensen ‘we zijn geen racisten’ om dan racistische uitspraken te doen. Ik heb een positieve post gedaan. Eindelijk wordt er actie ondernomen. Nederland en België hinken achterop wat blackface betreft. Het is tijd om in te zien dat dit pijnlijk is voor zwarte kinderen of kinderen met een zwarte papa. Roetpiet is een goed alternatief.”

Politiek gevoed

Volgens haar wordt de steeds hardere toon en polarisering gevoed door de politiek. “We weten allemaal hoe bepaalde partijen de discussie voeden. Als het over Zwarte Piet gaat, staan de centrumrechtse en extreemrechtse partijen op hun kop. Dan denk ik: ‘Waar waren jullie bij Reuzegom?’” 

Ze benadrukt dat de beledigingen en dreigementen haar er niet van zullen weerhouden om haar mening te blijven verkondigen. “Ik spreek me altijd uit, en ga dat blijven doen.” Wel blijft ze ervoor ijveren dat hatespeech op sociale media bestraft wordt.

71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Men kan de rollen ook omkeren. Denk aan de 'geuzen', eerst een scheldnaam, maar deze 'slachtoffers' maakten er een eretitel van. Het waren edellieden, maar ze lieten zich 'schooiers' noemen en maakten van 'geus' een compliment. Volgens mij kennen minderheden dit mechanisme maar al te goed. Maar als er meer voordelen te rapen vallen, in de upperdog een schuldgevoel aan te praten, dan kiezen ze voor het schuldgevoel.

  • raul mechelen

    Verdien zij nu 5000€/maand om ons cultuur, manier van leven te saboteren? Wacht maar met de volgende verkiezingen! Ongelofelijk hoe dat de verliezende partijen toch nog steeds van alles te zeggen hebben! Neem maar het voorbeeld van Groen, die zijn uit mijn zicht na hun nederlaag, en de rest ? Waar is onze democratie?

Lees meer