2 Bart De Pauw in het VTM Nieuws van 10/11
VTM Bart De Pauw in het VTM Nieuws van 10/11

Slachtoffers De Pauw nemen advocaat in de arm en willen anoniem blijven

Enkele slachtoffers van Bart De Pauws vermeende seksueel grensoverschrijdende gedrag hebben aangeklopt bij meester Christine Mussche met de vraag om hen te vertegenwoordigen. De advocate is gespecialiseerd in zedenmisdrijven en gaf over de zaak-De Pauw eerder al duiding op televisie. Eerder raakte ze vooral bekend om haar optreden als strafpleiter in de zaken rond kindermisbruik in de kerk.

Mussche zegt dat ze gecontacteerd werd door verscheidene vrouwen nadat het gerecht gisteren een huiszoeking had uitgevoerd bij de VRT. “Men heeft die slachtoffers gegarandeerd dat ze anoniem zouden blijven, maar doordat er nu een gerechtelijk onderzoek is, kan die misschien in het gedrang komen. Ze zijn daar bezorgd over, niet in het minst omdat sommigen enige bekendheid genieten.”

2 Meester Christine Mussche.
JVK Meester Christine Mussche.

Het gerecht zou inderdaad kunnen uitzoeken wie de nu nog anonieme getuigen zijn die de kat de bel aanbonden in verband met het grensoverschrijdende gedrag van de tv-maker. De door de bewuste actrices gewenste anonimiteit zou daardoor mogelijk te grabbel gegooid worden. Er bestaan wel juridische procedures om de anonimiteit toch te garanderen, "maar de vraag is of dat dat in deze hypergemediatiseerde zaak nog mogelijk is", aldus Mussche zelf.

Niet voorzien of gewesnt

"De zaak heeft een ampleur gekregen die de vrouwen niet voorzien of gewenst hebben", zegt Mussche nog. "Het is belangrijk om te benadrukken dat die dames enkel naar de preventiedienst van de VRT zijn gestapt met de bedoeling om zulke zaken in de toekomst te voorkomen." 

Voor hen is dat een zeer onvoorziene wending. Het gaat hier niet om revanchisme.

Advocate Christine Mussche

Maar omdat het parket het heft nu in eigen handen heeft genomen, krijgt de zaak een heel andere wending, zegt Mussche. "Zij waren er vooraf waarschijnlijk niet van op de hoogte dat de onderzoeksrechter zelf een onderzoek kon starten. Voor hen is dat een zeer onvoorziene wending. Het gaat hier niet om revanchisme."

De bekende advocate gaat de slachtoffers nu verder adviseren over het verloop van het gerechtelijk onderzoek én over het bewaren van hun anonimiteit. "Het is niet de bedoeling dat ze zich nu wel bekend maken", zegt ze. "Niet omdat ze niet achter datgene zouden staan wat ze naar waarheid hebben verklaard, maar wél omdat het hier om bekende mensen gaat en omdat wat hen is overkomen, in eerste instantie een privézaak is". Over hoeveel vrouwen het precies gaat, wil Mussche niet kwijt.

119 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roland Louf

    Helemaal georchestreerd dit ben ik zeker ,nijd en jalouzie is de reden dit is goed geweten in die middens!

  • Ian Vandenbossche

    Ik ga enkele bouwvakkers een proces aandoen wegens sexuele intimidatie. Het krapuul floot naar mijn vrouw, en die is nu in behandeling bij een psycholoog.

Lees meer