THINKSTOCK

Smokkelbende propte 22 illegalen in een bestelwagen

Vier Koerdische mannen hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden op verdenking van mensensmokkel. In hun bestelwagen werden midden januari maar liefst 22 illegalen aangetroffen. Het openbaar ministerie vorderde effectieve celstraffen van 30 maanden.

In de nacht van 13 op 14 januari werden op de parkeerterreinen van de E40 controles gehouden tegen mensensmokkel. De snelwegparkings in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere worden immers frequent gebruikt om vluchtelingen in vrachtwagens te verstoppen.

In Westkerke stapten de vier verdachten uit een bestelwagen. Toen ze de politie in de gaten kregen, sloegen ze op de vlucht. Onder andere met de hulp van een helikopter konden ze toch ingerekend worden. "In de Ford Transit zaten 22 mensen als sardientjes in een doosje. Acht van hen waren minderjarig. De vier smokkelaars zaten vooraan in het voertuig", zei procureur Frank Demeester.

22 aspirant-politieagenten doen 'stunt' over
Alle verdachten houden vol dat ze zelf gesmokkeld werden. Baran S. beweert bijvoorbeeld dat hij achteraan zat, maar vooraan uitstapte toen de politie kwam. Om die stelling te toetsen werden 22 aspirant-politieagenten op dezelfde wijze in de bestelwagen gepropt. Het verhaal van Baran S. bleek heel onwaarschijnlijk te zijn.

De vier Koerdische verdachten riskeren niet alleen een gevangenisstraf van 30 maanden, maar ook een geldboete van ettelijke tienduizenden euro's. Sinds een recente wetswijziging worden boetes voor mensensmokkel immers vermenigvuldigd met het aantal slachtoffers.

Lees meer