2 De snelwegparking in Jabbeke blijft zeker drie maanden gesloten van 20 uur tot 8 uur 's morgens.
Belga De snelwegparking in Jabbeke blijft zeker drie maanden gesloten van 20 uur tot 8 uur 's morgens.

Snelwegparking Jabbeke blijft 's nachts voor minstens drie maanden dicht: "Andere oplossingen zijn er niet gekomen"

De burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche komt niet terug op zijn besluit om de snelwegparking langs de E40 op zijn grondgebied te sluiten. Dat zei hij na een overleg vanmiddag op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) met enkele burgemeesters die met dezelfde problemen kampen. Jabbeke wil met de maatregel de problematiek met transmigranten tegengaan.

"Ik heb absoluut niets bijgeleerd deze middag", aldus Vanhessche. "Het eerste deel was een overzicht, het tweede deel een vragenronde waar ik onze problematiek en mijn maatregel om de parking 's nachts te sluiten heb toegelicht. Oplossingen zijn er niet gekomen", aldus de burgemeester. "Het bleek een coördinatie- en informatievergadering maar ik meen dat problematiek al genoeg gekend is", aldus de burgemeester.

Andere burgemeesters zullen zijn voorbeeld niet volgen, maar toch voelt de burgemeester van Jabbeke zich gesteund, ook door de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. "Het enige wat ons beloofd werd is extra en meer gecoördineerde acties. Er is wel erkend dat West-Vlaanderen momenteel het meest belaagd wordt door de problematiek."

Transmigranten uit het straatbeeld

Zelfs als er oplossingen komen, zoals privébewaking, blijft de burgemeester bij zijn besluit. "Dat is niet voldoende. Eerst moeten we de transmigranten uit het straatbeeld zien te krijgen. Ik hoor dat de politie opnieuw mensen zag met wapens, dus voor mij is dat genoeg om mijn beslissing niet in te trekken", besluit hij.

Jabbeke sluit de parking sinds vorige zaterdag af, tussen 20 uur en 8 uur. Die beslissing kwam er na een schietincident met transmigranten precies een week geleden.

2 Burgemeester Daniël Vanhessche blijft bij zijn besluit.
Belga Burgemeester Daniël Vanhessche blijft bij zijn besluit.

Ook de Oost-Vlaamse burgemeesters reageren gelaten op het overleg. "Wat Oost-Vlaanderen betreft was het overleg teleurstellend", zegt burgemeester Alain Pardaen van Wetteren (CD&V). Er zijn een reeks genomen maatregelen overlopen, maar de steden krijgen geen bijkomende middelen om de problemen aan te pakken. "Dat resulteert in het gevoel dat we dweilen met de kraan open. Frustrerend."

De belofte om grote parkeerplaatsen in te richten in industriegebied als alternatief op de snelwegparkings is administratief rond. Maar voorlopig merken de burgemeesters dat bij enkele korpschefs de moed in de schoenen is gezakt. Het oppakken van een transmigrant neemt ongeveer 20 uur in beslag, waarna hij doorgaans met een briefje wordt gevraagd om het grondgebied te verlaten.

Een bevel dat meestal niet wordt gevolgd. De meeste vluchtelingen creëren zelden overlast, maar ze zorgen wel voor een onveiligheidsgevoel. In Wetteren onderneemt de politie nog steeds actie om mensensmokkelaars te onderscheppen, alsook in Laarne. Voorlopig worden de snelwegparkings daar niet gesloten.

Het kabinet van minister Weyts spreekt ondertussen tegen dat gedacht wordt aan afzonderlijke parkings voor vrachtwagens. "We hebben geïnvesteerd in de parking in Wetteren waardoor het stilstaan quasi gratis is om daar te parkeren voor truckers. Bovendien is het met een tachograaf volledig onrealistisch dat truckers daarnaartoe zouden rijden", aldus de minister. 

47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jos Plessers

    @dirk m caekenberghe,Slapen op de parkeerplaats vh fabriek.Sommigen onder ons moeten duizenden km rijden om ter bestemming te raken,hoor.Onmogelijk haalbaar op 9u rijtijd.Als ge niks kent van rij/rusttijden en afstand,kunt ge beter zwijgen.Ge maakt u hopeloos belachelijk.

  • Eddy van Dorst

    Land in verval door onbekwaam graai bestuur

Lees meer