photo_news

Soedan bereid laissez-passers af te leveren met oog op terugkeer migranten Maximiliaanpark

Soedan is bereid reisdocumenten af te leveren met het oog op de terugkeer van zijn onderdanen die illegaal in ons land verblijven. Bovendien komt er een identificatiemissie om Soedanezen te identificeren. Dat werd vernomen bij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die vandaag een onderhoud had met de Soedanese ambassadeur in België.

In het Maximiliaanpark, vlak bij het Brusselse Noordstation, verblijven momenteel enkele honderden migranten die illegaal in ons land verblijven. Een grote groep onder hen zijn Soedanezen. Het gaat vaak om mensen die hier geen asiel willen aanvragen, maar verder willen doorreizen richting het Verenigd Koninkrijk.

Staatssecretaris Francken besprak de situatie vandaag met de ambassadeur van het Afrikaanse land. Daar maakte hij duidelijk dat hij een humane oplossing wil zoeken - denk aan de opvang van kwetsbare groepen in samenwerking met daklozenorganisatie Samusocial. Daarnaast is ook een strikte aanpak nodig. "Wij willen geen hub worden richting het Verenigd Koninkrijk", luidt het op zijn kabinet.

De ambassadeur engageerde zich ertoe snel zogenaamde laissez-passers voor Soedanese onderdanen af te leveren. Dat zijn reisdocumenten die het land van herkomst moet afgeven om iemand te kunnen terugbrengen. Daarnaast is het land bereid een afvaardiging te sturen om Soedanezen te kunnen identificeren. Dat moet het mogelijk maken tot een effectieve terugkeer te kunnen overgaan van wie geen asiel wil aanvragen.

Ondertussen zullen de politie-acties blijven doorgaan. Franckens woordvoerster benadrukt dat bij die acties steeds een ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken aanwezig is die informeert over de mogelijkheid om asiel aan te vragen.

Wij willen geen hub worden richting het Verenigd Koninkrijk

Kabinet Theo Francken

Lees meer