Bart Van Malderen.
photo_news Bart Van Malderen.

Sp.a: "Het armoedebeleid faalt, de cijfers van N-VA zijn luchtkastelen"

Volgens Vlaams parlementslid Bart Van Malderen (sp.a) bewijzen de nieuwe cijfers dat het armoedebeleid "faalt". "Het beleid van deze regeringen duwt grote groepen mensen verder de armoede in. Het armoederisico was de voorbije 10 jaar nooit hoger dan vandaag. Tussen nu en vorige regering is er een stijging van 5% bij jongeren tussen 16 en 24. Bij ouderen was er een daling sinds 2008 en zien we vanaf 2015 opnieuw een stijging", aldus Van Malderen.

Uit de nieuwe cijfers van Statbel blijkt dat het armoederisico in België blijft toenemen. Tien jaar geleden werd 14,7 procent van de Belgen beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, vorig jaar lag dat aantal op 15,9 procent. 

Het armoederisico stijgt jaar na jaar en is vooral groot bij jongeren, zo blijkt. "Het beleid van deze regering faalt", reageert Van Malderen. Hij verwijst daarvoor naar allerlei indexsprongen, duurdere kinderopvang, stijgende water- en elektriciteitsfacturen, uitkeringen die onder de armoedegrens blijven en een actieplan rond armoedebestrijding die een "tandeloze papieren tijger is."

Volgens Van Malderen is er geen sprake van overleg tussen de regeringen, noch van coördinatie binnen de Vlaamse regering. "N-VA levert twee ministers van armoedebestrijding. Homans sprak van een halvering van de kinderarmoede en zag in eerdere cijfers een significante daling van armoedecijfers. Huurders, eenoudergezinnen en laaggeschoolden weten al langer dat dit luchtkastelen zijn", aldus Van Malderen.

68 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bob Bedford

    Ik vind dat de socialisten hunnen teut moeten dicht houden over "de armsten". Het waren wel socialisten die van de armsten steelden in Brussel en zich een overdreven loon lieten uitbetalen op kosten van de armsten ! Schande, denken die nu echt dat we dat zo snel vergeten zijn ?

  • Leo Duym

    Ik weet niet in wat N-VA wel slaagt, buiten de eigen zaken vullen en beloftes breken. Maar de sp-a zou beter zijn bek houden, ze zijn immers de importeurs van armoede en criminaliteit.

Lees meer