Sp.a-parlementslid Kurt De Loor en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
Ronny De Coster / Photonews Sp.a-parlementslid Kurt De Loor en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Sp.a-parlementslid vindt houding De Crem rond verplichting mondmaskers "wraakroepend"

Vlaams parlementslid Kurt De Loor (sp.a) vindt het “wraakroepend” dat federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gemeenten verbiedt om mondmaskers te verplichten in supermarkten. In Deinze werd burgemeester Vermeulen (CD&V) gisteren teruggefloten nadat hij een mondmaskerplicht had aangekondigd. "Al sinds het begin van de crisis worden steden en gemeenten aan hun lot overgelaten", vindt De Loor.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Loor, die zetelt als lid van de commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams parlement, vindt dat de hogere overheden tekortschieten in hun aanpak van de coronacrisis. “De veiligheidsraad slaagt er niet in om duidelijke maatregelen te nemen, schuift telkens de hete aardappel door naar de steden en gemeenten en die hebben amper middelen om te doen wat nodig is.”

“Sheriff”

Zowel Geraardsbergen als Deinze willen de verspreiding van het virus op hun grondgebied tegengaan door mondmaskers te verplichten in supermarkten. Maar die laatste gemeente werd op vraag van De Crem teruggefloten door waarnemend gouverneur Didier Detollenaere (Open Vld).

"Dat minister De Crem, die zelf in de veiligheidsraad zit, de sheriff gaat spelen en lokale besturen terugfluit die wél duidelijke maatregelen nemen om de gezondheid van hun burger te beschermen, is echt wraakroepend", zegt De Loor. "Ofwel neem je duidelijke maatregelen die voor iedereen gelden, ofwel vraag je de steden en gemeenten om zelf hun verantwoordelijkheid te nemen en geef je hen de middelen en de autonomie om dat naar goeddunken te doen."

Doodjammer dat burgemeesters aan hun lot worden overgelaten

Parlementslid Kurt De Loor (sp.a)

Jan Jambon (N-VA)

De Loor zegt dat steden en gemeenten in het Vlaams parlement al meermaals gevraagd hebben om meer betrokkenheid en betere informatie. "Maar blijkbaar gebeurt dit nog altijd niet." Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is "niet daadkrachtig genoeg om de rol van steden en gemeenten te verdedigen in de Veiligheidsraad", klinkt het nog. “Doodjammer dat burgemeesters aan hun lot worden overgelaten”, aldus De Loor.

Eerder vandaag heeft de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) nog aangedrongen op meer overleg tussen het federale niveau en het lokale over de aanpak van het coronavirus. “Als men lokaal merkt dat de federale maatregelen niet volstaan om een situatie aan te pakken, dan zijn zulke demarches het gevolg”, zei VVSG-woordvoerster Nathalie Debast. “En daarom is overleg dus nodig, en niet enkel ‘wij beslissen en jullie handhaven’.”

Lees ook:

Deinze verplicht mondmaskers in supermarkten: “Mag niet”, zegt minister De Crem (+)

Anderhalvemeterregel onder druk: als het op de ene plaats niet hoeft, waarom op de andere dan wel? (+)

75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eddy Vermeulen

    Wacht maar als de eerste vakantiegangers terug komen uit vakantie, een tweede lockdown, we zullen nog veel mondmaskers nodig hebben.

  • Werner Van Calster

    alle maatregelen ten spijt, er is bijna niemand die nu aan de regeltjes nog aan uitkan, laat staan als elke paljas van een burgemeester hier nog eens een schepje mag bovenop doen, al was het maar om de gemeentekas te spijzen ( want aan een tweede golf, waar men ons al voor waarschuwt zijn we nog steeds niet aan toe)... de Crem is zeker niet mijn favoriete politicus, maar als hij iets goed doet mag het ook gezegd worden.

Lees meer