Leen Verbist.
belga Leen Verbist.

Sp.a-politica Verbist kreeg 30.000 euro Telenet-vergoeding die voor schepen Kennis bedoeld was

De Antwerpse sp.a-politica Leen Verbist heeft de voorbije jaren een bestuurdersvergoeding van Telenet gestort gekregen die eigenlijk bedoeld was voor de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA). Dat bericht VRT Nieuws. Het gaat om een bedrag van 30.000 euro.

Kennis zetelt sinds juni 2013 als bestuurder bij Telenet, maar die functie was niet vermeld in de belastingaangifte van 2015 die de N-VA-schepen eerder deze week openbaar maakte. "Ik ben dat echter niet vergeten", zegt Kennis. "Ik zat in 2015 inderdaad in de raad van bestuur van Telenet Vlaanderen om daar de openbare sector te vertegenwoordigen. Ik had daar normaal gezien 12.000 euro voor moeten krijgen. Maar ik heb nooit het geld noch de belastingfiche van Telenet ontvangen."

Nooit opgemerkt

Waar het geld dan naartoe is? Naar ex-schepen en huidig gemeenteraadslid Leen Verbist. Zij zetelde in de raad van bestuur bij Telenet totdat Kennis haar opvolgde, maar bleef het geld dat voor hem bestemd was ontvangen. Het gaat in totaal om 30.000 euro aan vergoedingen voor 2,5 jaar.

De sp.a-politica bevestigt het verhaal. Verbist zegt dat ze woensdagavond van Kennis te horen kreeg dat het geld verkeerd waren gestort. Verbist keek het na en stortte het bedrag donderdagochtend meteen terug naar Telenet. Het gaat volgens haar niet om een (zaken)rekening van haar man, maar een rekening van tijdens haar schepenambt, waar haar man later een mandaat voor kreeg. De rekening werd na het schepenambt niet afgesloten. De stortingen, die met anderhalf jaar vertraging zouden gebeuren, werden volgens Verbist niet opgemerkt door "veelvuldige verrichtingen".

"Nooit melding gekregen dat het rekeningnummer moest gewijzigd worden"

Ook Telenet bevestigt dat het geld gewoon op dezelfde rekening werd gestort na de vervanging van Verbist door Kennis. "Maar dat is zeker niet per abuis of uit slordigheid gebeurd", zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts.

"We gingen ervan uit dat het geld op de rekening van Interkabel Vlaanderen terechtkwam, dat het bedrag zou doorstorten. We hebben ook nooit een melding gekregen dat het rekeningnummer moest worden gewijzigd", aldus Coenjaerts. "We hebben pas deze week gehoord dat het anders in elkaar zit." Interkabel Vlaanderen is het bedrijf dat eerst door Verbist en nadien door Kennis werd vertegenwoordigd in de raad van bestuur van Telenet.

Of het bedrag van 30.000 euro correct is, kan Coenjaerts niet zeggen. Maar het lijkt in elk geval wel mogelijk te zijn. "Het gaat om een vaste vergoeding van 12.000 euro en dan nog eens 2.000 euro per zitting", zo deelt hij mee.

Koen Kennis wil het bedrag nu wegschenken aan een goed doel.

"Koen Kennis kijkt vertwijfeld naar zijn woordvoerster"

Lees meer