2 John Crombez
Photo News John Crombez

Sp.a-voorzitter Crombez biedt ontslag aan, partij wil in Vlaanderen naar de oppositie

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft gisteren zijn mandaat ter beschikking gesteld. Dat is bevestigd aan onze redactie. Het partijbestuur, dat voor de gelegenheid uitgebreid was tot alle verkozenen van de sp.a, heeft echter unaniem gevraagd dat Crombez op post blijft tot er een nieuwe voorzitter is. In het najaar staan voorzittersverkiezingen op het programma. Het partijbestuur zou er verder ook voor opteren om de komende regeerperiode voor de oppositie te kiezen, zeker in Vlaanderen. Op federaal vlak wil de partij nog geen exclusieven stellen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De afgelopen dagen kwam er felle kritiek van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en Bruno Tobback, de voorganger van Crombez, op de voorzitter. Crombez heeft daarom zijn mandaat ter beschikking gesteld en het partijbestuur gevraagd na te denken. "Hij bleef zelf niet op de vergadering, zodat zonder aarzeling kon worden gesproken", zei een sp.a'er. De uitkomst was dat de afspraken bevestigd zijn. Crombez is gevraagd op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is.

Het is afwachten of de Oostendenaar kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen. In de sp.a leeft het gevoel dat Bonte en Tobback met hun kritiek vooral beogen dat Crombez spontaan afziet van een tweede termijn als voorzitter.

Het partijbureau van de sp.a vindt het overigens geen goed idee om vervroegde voorzittersverkiezingen te organiseren. Dat hebben de nieuwe parlementsleden Hannes Anaf en Melissa Depraetere vanmorgen toegelicht in De Ochtend op Radio 1.

2 John Crombez na zijn bezoek aan de koning.
Photo News John Crombez na zijn bezoek aan de koning.

“Kunnen ons lacune niet permitteren”

“Nu vervroegde voorzittersverkiezingen houden, zou geen goed idee zijn”, zei Anaf, die vandaag voor het eerst de eed aflegt als Vlaams parlementslid. “Er ligt veel werk op de plank: we hebben veel nieuwe parlementsleden die moeten worden ingewerkt, onze organisatie moet worden aangepast en we moeten aan ons nieuwe verhaal schrijven. We kunnen het ons echt niet permitteren om daar met een lacune te zitten.”

Volgens Melissa Depraetere, die zich vanaf donderdag Kamerlid mag noemen, heeft de sp.a nu geen behoefte aan een interne kiesstrijd. “We hebben net stabiliteit en rust nodig.” Wat haar betreft, moet de toekomstige voorzitter het “traject” dat onder Crombez werd uitgetekend, verderzetten. “Dat kan iemand nieuw zijn, maar dat kan ook opnieuw John Crombez zijn.”

Regeringsonderhandelingen

Gevraagd naar de regeringsonderhandelingen, zeiden Depraetere en Anaf dat de sp.a het liefst op de oppositiebanken plaatsneemt, zeker op Vlaams niveau. “Op het partijbureau is het de lijn dat wij ervoor kiezen oppositie te voeren en dat wij in geen geval in een rechtse regering willen meestappen”, aldus Depraetere. 

Volgens Anaf is het “heel moeilijk te zeggen hoe een federale regeringsonderhandeling verloopt, maar wij gaan er echt wel vanuit dat wij voor de oppositie kiezen”. Toch sluit sp.a de deur federaal nog niet helemaal en zal alles afhangen van de evolutie op dat niveau.

183 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter servranckx

    En waarom niet federaal ? Daar hebben jullie toch ook verloren. Of wacht je op het akkoord uit Wallonië?

  • Martin Meuris

    Crombez is te soft om voorzitter te zijn. Een partijvoorzitter moet autoritaire trekjes hebben gelijk Rutten, De Wever of Beke, streng kijken, zeggen zo is het en niet anders voor alle partijleden! Bij de SPa zijn er maar drie koppen, Crombez, Bonte en Tobback en die hebben blijkbaar altijd ruzie.

Lees meer