AFP

Spaanse reisorganisatie neemt 62 Belgische winkels van Thomas Cook over: doorstart voor 195 personeelsleden

De Spaanse reisorganisatie Wamos neemt 62 van de 91 filialen van Thomas Cook/Neckermann over. Dat heeft persbureau Belga bij de curator vernomen. Dankzij de overname kunnen bijna 200 personeelsleden alsnog aan de slag blijven, twee weken nadat Thomas Cook Retail België het faillissement had aangevraagd.  Syndicale vertegenwoordigers reageren positief op de doorstart.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voorzitter Eduardo Montes van de Spaanse groep Wamos omschrijft de overname als een nieuwe stap in de internationale uitbreiding van de groep. “We verzekeren een zeer aantrekkelijke en toonaangevende reisdistributiegroep in België en zien grote mogelijkheden voor zowel Neckermann België als onze gevestigde internationale reisactiviteiten”, klinkt het in een eerste mededeling.

Het Belgische management krijgt een belangrijke rol onder de nieuwe Spaanse groep. “De combinatie van de ervaring van een solide toeristische groep en de unieke verkoopkracht van Neckermann Belgium biedt grote voordelen”, zegt Laurent Allardin namens de Belgische directie over het akkoord.

Winkels over hele land

De curatoren verschaffen voorlopig geen informatie over welke filialen van de teloor gegane reisgigant onder een nieuwe eigenaar de deuren kunnen openen. Thomas Cook Retail België stelde zowat 500 mensen te werk, van wie een 150-tal in Brussel en Wallonië. De winkels die een toekomst krijgen onder Wamos zouden verspreid zijn over het hele land.

Meer dan 300 banen verloren

Door de overname zijn zowat 150 arbeidsplaatsen veilig gesteld in de winkels. Ook het op het hoofdkantoor worden enkele activiteiten overgenomen, al gaat het om een beperkte groep van zowat 25 werknemers. Ook de afdeling incentives (die groepsreizen organiseert voor bedrijven en organisaties), de afdeling e-commerce, de afdeling media en de afdeling cruises kunnen hun activiteiten verder zetten, goed voor tien werknemers. Tien personeelsleden die tewerkgesteld waren in andere ondersteunende diensten, kunnen ook aan de slag blijven.

De rest van het personeel, meer dan 300 medewerkers, kreeg begin vorige week hun ontslag en moet dus niet rekenen op een baan bij de nieuwe Spaanse speler op de Belgische markt.

Thomas Cook Retail België heeft twee weken geleden het faillissement aangevraagd nadat de wereldwijde groep overkop ging en de directie van de Belgische dochter - die nochtans in goede papieren zat - geen overnemer kon vinden. Onder de vleugels van curatoren Mieke Verplancke, Pieter Huyghe en Hans De Meyer werd vanavond dan toch een akkoord gesloten met het Spaanse Wamos.

Wat is Wamos?

De groep Wamos opereert vanuit Madrid en omvat luchtvaartmaatschappij Wamos Air, touroperator Wamos Tours en de reisorganisatie Wamos Circuitos, die in 20 Latijns-Amerikaanse landen reizen aanbiedt. Ook de toeristische retailers Nautalia Viajes, Top Atlántico en Geo Star zijn onderdeel van de groep. Nu komen daar dus 62 Belgische filialen van Thomas Cook bij.

Wamos is in elk geval een nieuwe speler in het Belgische straatbeeld, al is er vanavond geen uitsluitsel of de merken Thomas Cook en Neckermann ook in de toekomst nog gebruikt zullen worden.

Het nieuwe bedrijf zal alvast ‘Wamos Benelux’ heten en wordt deels geleid door het voormalige management van de voormalige Thomas Cook-dochter. Morgenmiddag wordt meer informatie over het nieuwe bedrijf gegeven op een persconferentie, waar ook een vertegenwoordiger van de nieuwe Spaanse moederholding aanwezig zal zijn.

Vakbonden reageren positief

Syndicale vertegenwoordigers reageren positief op de doorstart. “Dat zowat 195 personeelsleden aan de slag blijven, is beter dan ik had verwacht”, zegt Els De Coster van ACLVB. “Bovendien krijgt ook een deel van de touroperator-activiteiten een doorstart. Ook dat had ik niet verwacht.” De Coster is ook blij dat  een toeristische speler met kennis van de sector de overname doet en niet een investeringsmaatschappij. De bonden kregen ook de belofte dat het personeel (een deel van) haar anciënniteit bij Thomas Cook Retail België zou kunnen behouden.

Ook Patrick Van Holderbeke van ACV Puls noemt de overname een goede zaak. “Maar het blijft uiteraard een pijnlijke zaak voor de groep mensen die uiteindelijk toch zonder werk blijft zitten.”

Morgen volgt een eerste overleg tussen de bonden en de directie van het nieuwe bedrijf.

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny janssens

    verstandige beslissing van de spanjaarden vooral om hun eigen horeca te beschermen. Wat je zelf doet doe je beter en het belgische bedrijfsleven is nu ook niet bepaald om vrolijker van te worden, kijk maar naar Leroy.

  • Toon Schouteden

    Hebben misschien een deal met de Spaanse overheid om ook de "failliete" hotels (door faillissement Thomas Cook) over te nemen... Win win situatie voor deze nieuwe speler op de Belgische markt.

Lees meer