Foto ter illustratie.
Mine Dalemans Foto ter illustratie.

Spontane staking bij technische diensten van De Lijn in Vlaams-Brabant

Bij de technische diensten van De Lijn in Vlaams-Brabant is vrijdag een spontane staking uitgebroken. De actie heeft voorlopig nog geen gevolgen voor de dienstregeling in de provincie. Dat meldt Marcel Conters van de socialistische vakbond.

"Meer dan negentig procent van het personeel neemt deel aan de staking", zegt Marcel Conters, gewestelijk secretaris van ACOD-TBM Vlaams-Brabant. "De ontevredenheid bij het technisch personeel heeft onder meer te maken met de werkdruk, het gebrek aan wisselstukken en het loonbeleid. Het vertrouwen is geschonden. De werknemers hebben geen goed oog in de toekomst."

"Andere knelpunten zijn de zelfsturende teams, de gebrekkige communicatie van de directie en de steeds stijgende uitbestedingen aan privébedrijven. Tot slot zorgt de nakende afscheuring van De Lijn voor veel onduidelijkheid." De technishe diensten worden weldra omgedoopt tot De Lijn Technics.

In een reactie laat de directie van De Lijn weten dat er van een afscheuring geen sprake is. “Die bewering is ongegrond. We weten niet waar die informatie vandaan komt”, zegt woordvoerster Inge Debruyne. “Wij ontwikkelen een loonbeleid dat voor een grotere aantrekkelijkheid van de technische functies moet zorgen.”

“De directie is op de hoogte van de problemen en er wordt hard gewerkt om die op te lossen. Die inspanningen zijn niet meteen zichtbaar op de werkvloer en het vraagt tijd. Wij zijn bereid om te praten en betreuren de keuze van de bonden voor een wilde staking in plaats van een dialoog. Wij roepen op om niet aan negatieve stemmingmakerij te doen”, stelt Debruyne.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • JAN krommentak

    Besparingen dat wil zeggen grafieken en tabellen met mooie cijfers maar op het terrein uit zich dit helemaal anders want geen investeringen in materiaal of onderhout zal zich op termijn wreken en een meerkost genereren maar tijdelijk is dit op papier een besparing en oogt zeer mooi maar wie wil zich hier nog tegen verzetten men moet het positieve hiervan inzien of de consequenties ervan dragen en ziek worden

  • Franciscus Vander Elst

    Franciscus Vander Elst Nog een paar directeurs bij, en dan gaat alles goed, maar de mensen die de arbeid doen die krijgen niets. Wilfried Maertens heeft gezegd wij willen alleen nog witte kollen, dus het ACV staakt nu omdat er nog handen moeten zijn die het werk doen.

Lees meer