Burgemeester Joeri De Maertelaere gaf samen met de mensen van Zorg en Gezondheid een nationale persconferentie in het gemeentehuis van Evergem.
Joeri Seymortier Burgemeester Joeri De Maertelaere gaf samen met de mensen van Zorg en Gezondheid een nationale persconferentie in het gemeentehuis van Evergem.

Sporen van legionella gevonden in 5 bedrijven, 2 nieuwe patiënten besmet

Het Agentschap Zorg en Gezondheid Vlaanderen organiseerde vanmiddag een persconferentie in het gemeentehuis van Evergem om meer informatie te geven over de legionellabesmettingen in de regio. Het Agentschap voerde de afgelopen dagen een onderzoek naar de mogelijk bron van de besmetting en gaf daar tekst en uitleg over. Van de vijf bedrijven waar legionella is aangetroffen, was het aantal bacteriën bij twee bedrijven voldoende hoog om een mogelijke bron van besmetting te zijn geweest. 

In totaal werden er 17 bedrijven gecontroleerd. Bij tien bedrijven werden helemaal geen sporen van legionella teruggevonden, in twee andere bedrijven ontdekte men de groei van een ander type legionella. 

Tenslotte blijven er nog vijf bedrijven over waar wel sporen van legionella pneumophila werden aangetroffen. Die bedrijven vormen wel een mogelijke bron van besmetting. “Bij drie daarvan bleven de waarden relatief laag”, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Het is minder waarschijnlijk dat die bedrijven een bron van besmetting waren, ze blijven wel een bron van onderzoek.” 

Resteren er nog twee bedrijven waarbij de kans het grootst is dat ze een bron van besmetting waren. “We kunnen niets meer zeggen over de bron. We kunnen wel zeggen dat er bij alle bedrijven na de staalname een desinfectie heeft plaatsgevonden. Ze kunnen dus geen bron van besmetting meer vormen.” 

Na de staalname heeft er een desinfectie in alle bedrijven plaatsgevonden. Ze kunnen dus geen bron van besmetting meer vormen.”

Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid

“Een staalname met hoge waarden betekent trouwens niet dat deze bedrijven een bron van besmetting geweest zijn”, aldus Moonens. “De waarschijnlijkheid neemt wel toe. Deze bedrijven zijn prioritair in het verdere bron-onderzoek.” De twee verdachte bedrijven worden de komende dagen geïnspecteerd. “Er is vandaag al een inspectieteam naartoe gestuurd. Die beginnen vandaag al met een doorlichting van het beheer van de bewuste koeltorens.”

Volgens het agentschap is het nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat een van de twee bedrijven met hoge waarden uiteindelijk verantwoordelijk zal blijken te zijn. Ook de drie bedrijven waar lage concentraties gemeten zijn, worden verder onderzocht. Dat gebeurt door een gespecialiseerd labo, dat de besmettingen genetisch onderzoekt. De resultaten worden verwacht rond 3 juni. 

Aantal besmettingen

Over de nieuwe meldingen van besmetting is niet veel geweten, maar het zou niet gaan om patiënten in kritieke toestand. Ook is het niet duidelijk of ze in Evergem wonen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft geen details over de besmette mensen uit privacyoverwegingen, maar zegt dat het niet uitgesloten is dat de betrokken patiënten elders wonen en de besmetting kunnen hebben opgelopen indien ze in de getroffen regio hebben verbleven.

Indien er nog nieuwe slachtoffers opduiken, betekent dat overigens niet dat de bron van besmetting nog steeds actief is. De bacterie heeft een incubatietijd van negentien dagen. 

In totaal zijn er inmiddels 21 mensen met legionella besmet. Daarvan liggen nog 12 personen in het ziekenhuis, waarvan vier op intensieve zorgen liggen maar niet in levensgevaar zijn. Er zijn ook al twee mensen aan de ziekte overleden. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer