Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.

Staat verdient meer aan frisdrank dan aan wijn: inkomsten uit accijnzen op drie jaar verdrievoudigd

De inkomsten uit de belasting op gesuikerde dranken zijn in drie jaar tijd van 55 naar 175 miljoen euro per jaar gestegen. Daarmee brengen de accijnzen op frisdranken meer op dan de accijnzen op wijn. Dat schrijft Le Soir.

De staat heft accijnzen op dranken "die suiker of andere zoetstoffen bevatten", zoals Coca-Cola en gearomatiseerde waters. In 2015 leverde dat 55 miljoen euro op voor de staatskas en in 2018 steeg dat tot 175 miljoen euro.

Dat is iets meer dan de opbrengsten van accijnzen op wijn (172 miljoen euro) en iets minder dan die op bier (200 miljoen euro). Het gaat om een verdrievoudiging in drie jaar tijd.

Het is de consument die het verschil in de winkel voelt, met als gevolg dat steeds meer Belgen hun inkopen in het buitenland doen. De staat schat de gemiste inkomsten op meer dan 20 miljoen.

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Plessers

    Nog ff en we betalen taks op de lucht die we inademen.

  • Hilde Van Grieken

    Spijtig voor onze middenstanders, maar genoeg is genoeg!!!

Lees meer