BELGA

Staking bij De Lijn in West-Limburg na agressie tegen chauffeur

De chauffeurs van De Lijn die werken vanuit de stelplaats Beverlo (Beringen) hebben vanmorgen het werk neergelegd. Ze protesteren tegen een geval van agressie, waarbij een collega-chauffeur gisteravond werd bedreigd met een wapen. "De grootste frustratie is dat de daders meestal direct opnieuw vrij rondlopen", zegt vakbondsman Willy Claes (ACOD).

Een chauffeur van De Lijn werd gisteravond tijdens de diensturen bedreigd met een wapen. "Er zijn gelukkig camerabeelden gemaakt, zodat de ordediensten hopelijk snel de dader kunnen oppakken", aldus Claes. "Zulke daden doen zich regelmatig voor. Onze mensen hebben schrik. Er moeten dringend bijkomende maatregelen genomen worden."

Vooral de straffen die de daders krijgen, stuit de chauffeurs tegen de borst. "Het is erg frustrerend te moeten vaststellen dat onze veiligheid niet serieus wordt genomen, aangezien de daders meestal heel snel op vrije voeten zijn", aldus nog Claes. "Enkele dagen na hun aanval nemen ze opnieuw de bus, en lachen ze ons personeel gewoon uit. Dat zijn we beu."

Vandaar dat een kleine 100 medewerkers van De Lijn deze ochtend het werk hebben neergelegd in de stelplaats Beverlo. "Het hele openbaar vervoer in de regio West-Limburg ondervindt daar hinder van", zegt de vakbondsman. "We wachten nu op de directie, die in de voormiddag naar hier komt voor overleg. In functie van die gesprekken zullen we ons beraden over verdere acties. Maar ik kan u verzekeren dat de chauffeurs dit werkelijk beu zijn en dringend structurele oplossingen willen."

Lees meer