BELGA

Stedelijk fenomeen: groen haalt rood bij

De socialistische partij gaat er in alle steden op achteruit. En Groen gaat met de procenten lopen. Onder meer Antwerpen, Hasselt en Leuven gaan voor de ecologische bijl.

In de kieskring Antwerpen lijkt de vaudeville rond de Oosterweelverbinding stevige gaten in de electorale romp van sp.a te geslagen te hebben. Met één op vier stembureaus geteld flirt de groene kieslijst met 16 procent. De groenen gaan er maar liefst 6,6 procent op vooruit, de socialisten ruim 6 procent. Ringland heeft Groen geen windeieren gelegd.

Ook in het kanton Leuven happen de groenen gretig procenten van de sp.a weg. Met één op twee kiesbureaus geteld mag Vlaams lijsttrekker Hermes Sanctorum enthousiasme niet onder stoelen of banken steken: Tobback loodst sp.a naar 4 procent verlies.

Hasselt: zelfde verhaal. De socialisten houden dan wel stand met 17,6 procent; de groenen gaan met 2,3 procent lopen met ruim 80 van de 99 stembureaus geteld. Ingrid Lieten stelt teleur, Groen-lijsttrekker Johan Danen bevestigt.

Sp.a houdt met Freya Van Den Bossche als lijsttrekker meer dan stand in Gent. Van Den Bossche is verwikkeld met een nek-aan-nekrace met N-VA-lijsttrekker Matthias Diependaele om de gunst van de Gentse kiezer. Beiden flirten met de 20 procent. Of loopt Groen alsnog met de kopplaats lopen? De groenen staan op 19,2 procent.

Lees meer