2 In Nederland, waar dit jaar al 21 doden vielen, adviseert de Gezondheidsraad om alle baby's en 14-jarigen in te enten. Ook bij ons wordt de situatie nauwlettend opgevolgd.
WFA In Nederland, waar dit jaar al 21 doden vielen, adviseert de Gezondheidsraad om alle baby's en 14-jarigen in te enten. Ook bij ons wordt de situatie nauwlettend opgevolgd.

Steeds meer Belgen lopen een infectie met meningokokken op

Steeds meer Belgen lopen een infectie met meningokokken type W op, de bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Dit jaar waren er al 17 gevallen, twee patiënten stierven. 

In Nederland, waar dit jaar al 21 doden vielen, adviseert de Gezondheidsraad om alle baby's en 14-jarigen in te enten. Ook bij ons wordt de situatie nauwlettend opgevolgd. 

Meningokokken bestaan in verschillende typen, waarvan er vijf hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kunnen verwekken: A, B, C, W en Y. Het vaccin tegen type C zit sinds 2002 in het Belgische basisvaccinatiepakket, waardoor dat type in ons land is teruggedrongen. Type W is de meest dodelijke variant, maar kwam tot voor kort amper nog voor.

lees verder onder de foto:

2 Meningokokken
thinkstock Meningokokken

Professor Steven Callens, infectioloog aan het UZ Gent, vindt het nog niet nodig om kinderen in te enten tegen type W. "Het risico is nog klein. Al zouden we wel graag het vierledige vaccin - tegen de typen A, C, W en Y - en dat tegen type B opnemen in het basisvaccinatieprogramma. De overheden zullen daar wellicht werk van maken."

Zo'n vierledig vaccin kost 30 tot 40 euro, dat tegen type B kost 80 tot 90 euro en moet 2 à 3 keer herhaald worden. Het RIZIV betaalt de vaccins momenteel niet terug. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • adam naaktgeboren

    Toen ik klein was en onder ouderlijk- en schooltoezichtstond konden ze mij verplichten. Die tijd is door en ik zal zelf wel bepalen welke rotzooi ik in mij laat spuiten.

  • serge vansteenkiste

    In de familie er mee te maken gehad, gelukkig heeft de persoon die toen nog een baby van 11 maand was het nauwelijks overleeft maar gaat nu als gevolg daarvan als dove door het leven en dit was het minste dat hij kon over houden.

Lees meer