4 Stephaan Du Lion wordt nu ook gelinkt aan de moord op Tania Van Kerkhoven in 1993.
rv Stephaan Du Lion wordt nu ook gelinkt aan de moord op Tania Van Kerkhoven in 1993.

Exclusief voor abonnees

Stephaan Du Lion, profielschets van een seriedoder en glazenwasser met moedercomplex

Vier moorden heeft Stephaan Du Lion tot hiertoe bekend. De glazenwasser liet al zijn slachtoffers naakt of halfnaakt achter. “Het is een kreet richting samenleving: kijk eens wat ik met jullie doe. Jullie, vrouwen!”

Franky Simon deelde graag het busje met de Stef. “Met hem wist je: we hebben een week voor dat hele gebouw, en dan lukte dat. Je kreeg nooit problemen met de baas, en je kon op vrijdag vroeger stoppen. Het was altijd lachen en zwanzen met de Stef, maar het werk ging goed vooruit. Ik hoor nu dat hij door de ramen gluurde en zo zijn slachtoffers uitkoos, maar dat kan niet in onze periode zijn geweest. Wij deden vooral scholen, rusthuizen en ziekenhuizen. We hebben jaren samengewerkt bij glazenwasserij Ariel in Herentals. Of ik geschrokken ben? Ja, het zal nog niet zijn.”

Franky werd in 2014 zelfstandig glazenwasser. Achteraf hoorde hij via via dat de Stef was ontslagen. Dat hij dat als het grofst mogelijke onrecht had ervaren. Dit was dus wat ze met je deden eens je de vijftig voorbij was. 
Stephaan Du Lion was van 1999 tot 2003 zelf ook zelfstandige geweest. De goede jaren. Toen mensen nog met elkaar spraken in plaats van te appen. Het viel te overwegen, dacht hij, om net als Franky zijn oude btw-nummer te reactiveren. Dan had je wel een ladder nodig, sponzen en zeemvellen. Hij ging inbreken bij zijn vorige werkgever, werd betrapt en vervolgd. En veroordeeld.

De straf stelde weinig voor, hij hoefde niet naar de gevangenis. Maar hij kreeg wel een oproeping voor een DNA-staalname. De nieuwe wet was op 1 januari 2014 ingegaan. Tot dan toe moest je al iemand hebben vermoord of verkracht, nu had zelfs een vergrijp als ‘poging tot inbraak’ tot gevolg dat iemand een wattenstaafje in je mond stak en dat je speeksel in een plastic zakje werd opgestuurd naar het Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminologie (NICC).

Pure stress

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer