Viroloog Steven Van Gucht: "Voor het voorjaar en de zomer hebben we de zaak onder controle, maar ik hoop dat we geen tweede golf krijgen in het najaar, want het virus heeft nog een grote speeltuin die open is."
VTM Viroloog Steven Van Gucht: "Voor het voorjaar en de zomer hebben we de zaak onder controle, maar ik hoop dat we geen tweede golf krijgen in het najaar, want het virus heeft nog een grote speeltuin die open is."

Exclusief voor abonnees

Steven Van Gucht: “Wellicht het einde van eerste golf, maar virus heeft nog enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden”

In de 24 voorbije uren zijn slechts 198 nieuwe coronagevallen gerapporteerd, waarmee we voor de tweede keer onder de grens van de 200 besmettingen duiken. Betekent dit het einde van de epidemie in ons land? “Dit is wellicht het einde van de eerste golf, maar vergeet niet dat slechts 6 procent van de bevolking is blootgesteld aan het virus. Het virus heeft nog een enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden: 94 procent van de bevolking kan potentieel nog besmet worden”, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De aantallen van besmettingen, ziekenhuisopnames, opnames op intensieve zorg en overlijdens dalen. In ons land zijn nu 57.455 gerapporteerde besmettingen, in totaal liggen nu 1.302 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, op intensieve liggen 249 patiënten. Het aantal opnames daalt met 3 tot 4 procent per dag, op intensieve zorg bedraagt de daling 5 procent per dag. In totaal telt ons land 9.334 sterfgevallen, de voorbije 24 uur kwamen er 23 doden bij.

Vooral het lage aantal besmettingen springt in het oog. Er worden immers toch steeds meer mensen getest en sinds twee weken zijn de maatregelen inzake sociale contacten ook versoepeld. Toch resulteert dat niet in een stijging van het aantal besmettingen. 

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sven Stolk

    Dat medisch gedoe in de pers moet stoppen. Zij moeten nu hun subsidies waarmaken. In turbo tijd een vaccin maken. Bevolking wil snel uit deze situatie. Dagelijks die cijfers neen. Heeft geen boodschap. Wereldwijd eist bevolking snel de oplossing. Die druk heeft het medische met de bevolkings subsidies. Medisch breng het vaccin en blijf weg met cijfers via media. Die beter met je tijd. Gaat niet over zorgsector maar over pharma nu. Ontwikkel de redding.

  • Christiane Wynants

    Dus zijn er nog 10 miljoen en 900.00 mensen die het nog kunnen krijgen

Lees meer