Ibrahim met zijn vader
Baert Marc Ibrahim met zijn vader

Stiefvader (30) krijgt zes jaar cel voor doodschudden baby Ibrahim

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandagnamiddag een 30-jarige man veroordeeld tot zes jaar cel voor de onvrijwillige doodslag op een baby waarop hij paste. Het gaat om de toenmalige vriend van de moeder van het kind. De tien maanden oude Ibrahim stierf op 10 juli 2017 in het ziekenhuis aan het ‘shakenbabysyndroom’, nadat de verdachte zelf de hulpdiensten had gebeld.

Op 12 juli 2017 was Mouradh B.H. (30) alleen thuis met het zoontje van Julie F., zijn nieuwe vriendin. Hij belde zelf de hulpdiensten omdat de kleine Ibrahim was gestopt met ademen. 

De rechtbank concludeerde op basis van de medische verslagen dat de baby overleed "door op zijn minst schudbewegingen, zelfs als andere letsels mede zijn dood veroorzaakten". De verwondingen werden door de rechtbank in eerste instantie omschreven als “raadselachtig”. Op basis van medische verslagen concludeerde de rechter dat de baby was overleden “ten gevolge van schudden, zelfs als andere verwondingen hebben bijgedragen aan de doodsoorzaak.”

Toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis had het jongetje blauwe plekken in het gezicht, op zijn armen en bovenbenen en was zijn schedel gebroken. De wetsarts concludeerde dat het kind hoogstwaarschijnlijk was overleden aan het ‘shakenbabysyndroom’.

De rechtbank zei dat Ibrahim volgens de dokters zeker niet in comateuze toestand was toen hij dooreengeschud werd. De beklaagde verklaarde dat hij het kind wilde wakkerschudden omdat het bewusteloos was, maar die bewering werd hierdoor ongeloofwaardig.

De rechter meende dat de man niet de intentie had Ibrahim te doden. Toch had hij kunnen weten wat de gevolgen van het schudden van een baby konden zijn. Daarom kreeg hij een effectieve celstraf van 6 jaar. 

Lees meer