Archiefbeeld ter illustratie.
RV Archiefbeeld ter illustratie.

Storm gooit roet in het eten voor carnavalsstoeten en evenementen. Check hier de hinder in jouw buurt

Nu we officieel in ons land opnieuw met een storm worden geconfronteerd, worden op verschillende plaatsen carnavalsstoeten en evenementen uitgesteld of afgeblazen. In dit artikel bundelen we waar in jouw buurt het stormweer roet in het eten gooit. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dit stuk wordt doorheen de dag verder aangevuld met nieuwe info.

Afgelopen twee weekends kregen we storm Ciara en storm Dennis over de vloer, ook dit weekend is er opnieuw sprake van een storm. In het binnenland zijn rukwinden mogelijk tot 85 à 90 kilometer per uur, aan zee kunnen de windstoten oplopen tot 100 kilometer per uur. Het KMI heeft code geel afgekondigd. De FOD Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp.

Net vandaag zijn er in ons land veel carnavalsoptochten en andere evenementen gepland. Op verschillende plaatsen gaan die uit veiligheidsoverwegingen niet meer door:

KUST

Het gemeentebestuur van Koksijde heeft de mountainbiketocht van vandaag alvast afgeschaft. “Door de vele wind is het niet veilig om de 26ste mountainbiketocht te laten doorgaan”, klinkt het. Ook de carnavalsstoet in Oostduinkerke deze namiddag gaat niet door. In Blankenberge en Heist werd beslist de optochten wel te laten uitgaan, maar langs een alternatief parcours. 

LIMBURG

In verschillende Limburgse gemeenten was het bang afwachten of de weergoden de carnavalisten gunstig gezind zouden zijn. Helaas. Lommel, Lanaken, Tongeren en Eisden stellen hun carnavalsstoeten uit omwille van de slechte weersomstandigheden. Op advies van de brandweer beslisten ook Hamont-Achel en Zonhoven de carnavalsoptocht af te gelasten. Ook in Kinrooi, Hechtel-Eksel en Pelt is er een afgelasting van stoeten. Intussen nam ook de gemeente Bocholt na overleg de beslissing om de stoet in Kaulille niet te laten uittrekken. 

VLAAMS BRABANT

Ook in Zichem gaat de carnavalsstoet niet door. “Gezien stormachtig weer verwacht wordt met veel regen en rukwinden tot 90 km per uur en meer kan de veiligheid van deelnemers en publiek niet verzekerd worden”, aldus de burgemeester, die op advies van de hulpdiensten dan ook besliste om het evenement te annuleren.

ANTWERPEN

De carnavalsstoet die vanmiddag in Vosselaar moest doorgaan, is uitgesteld naar 8 maart. De optocht in Baarle-Hertog zal eveneens op een later moment plaatsvinden. Ook Peer Stoet in Herenthout last de carnavalsstoet af omwille van het stormweer. Verder rijdt ook de carnavalstoet in Aartselaar niet uit. 

OOST-VLAANDEREN

Carnaval Maldegem schrapt de kinderstoet die vanmiddag door de straten moest trekken. De avondstoet gaat wel door. Daarnaast wordt de carnavalsstoet in Rupelmonde afgelast, alsook de stoet in De Klinge. De veiligheidscel van de stad Geraardsbergen besliste eerder ook al om het dubbelfeest Krakelingen en Tonnekensbrand te annuleren.

Lees ook: Al drie weekends op rij stormachtig weer: hoe komt dat? (+)

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ingrid Debyser

    André: veiligheid boven alles.

  • ellen quasten

    Patrick De Smet. Rupelmonde is Oost-Vlaanderen deze gaat niet door.

Lees meer