Deze straat in vorst ziet er erg groen uit maar dat is niet naar de zin van de gemeente.
videostill Télé Bruxelles Deze straat in vorst ziet er erg groen uit maar dat is niet naar de zin van de gemeente.

Straat in Vorst te groen voor gemeentebestuur

Sinds een jaar doen de bewoners van de Halvemaanstraat in Vorst er alles aan om hun straat groener te maken. Bloempotten sieren de gevels om er de best ruikende straat van Brussel van te maken. Alleen is dit niet naar de zin van het gemeentebestuur. De beplanting zou voor "overlast" zorgen.

Nochtans zijn de bewoners zeer tevreden over het groen in hun straat. Het initiatief komt van Mohammed. Iedereen in de straat kent deze tuinier/filosoof. "Het wijzigt het volledige uitzicht van onze buurt", zegt een blije bewoonster aan Télé Bruxelles. "De buren praten erover en wisselen ideeën en tips uit. Iedereen wint hierbij".

"Het project is zeer eenvoudig", zegt bezieler Mohammed. "Het gaat erom om de natuur opnieuw een plaats te geven in de stad." Maar het voortbestaan van het project van Mohammed hangt aan een zijden draadje nadat een brief van het gemeentebestuur in de bus viel.

Mohammed moet alle bloempotten verwijderen omdat ze overlast bezorgen en een probleem vormen voor de volksgezondheid onder het mom dat ze ratten aantrekken. Het is een bericht dat buurtbewoonster Anna triest stemt al geeft ze wel toe dat er vandalisme is ten aanzien van de beplanting. Soms worden er planten gestolen of wordt er in de bloempotten gewaterd. Ook Mohammed ontkent dit niet maar hij vindt dat het gemeentebestuur schromelijk overdrijft.

De buurtbewoners laten het hier niet bij. Ze gaan vechten voor het groen in hun straat door een petitie op te starten.

Lees meer