Hans Rieder.
VRT NWS Hans Rieder.

Strafpleiter Hans Rieder: “Dubbele rol advocaat Fernand Keuleneer in euthanasieproces kan naar Cassatie leiden”

Volgens strafpleiter Hans Rieder is het mogelijk dat de faux pas van advocaat Fernand Keuleneer op het euthanasieproces van Tine Nys het uiteindelijke arrest van het hof van assisen op losse schroeven zet en naar Cassatie leidt. Dat heeft hij gezegd in De afspraak op Canvas.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Rieder heeft Keuleneer een dubbele rol gespeeld in het proces. Hij was advocaat van de familie Nys, maar woensdagavond kwam ook aan het licht dat hij als plaatsvervangend lid aanwezig was op de zitting van de euthanasiecommissie waarop het dossier van Tine Nys werd behandeld.

Onafhankelijk

“Er is een principe voor advocaten dat ze onafhankelijk moeten zijn. Die onafhankelijkheid komt in het gedrang wanneer men twee hoedanigheden heeft. Meester Keuleneer had een hoedanigheid waarbij hij heeft deelgenomen aan een deliberatie van het dossier van Tine Nys in de euthanasiecommissie. Dat het om een anoniem dossier ging en dat hij niet stemgerechtigd was, maakt niets uit. Daardoor kan hij niet meer in een andere hoedanigheid een van de partijen vertegenwoordigen in het proces “, stelt Rieder.


Dat kan grote gevolgen hebben voor het arrest van het hof van assisen, aldus Rieder. Bij een veroordeling zouden de beklaagden dat argument immers kunnen gebruiken om naar Cassatie te trekken wegens procedurefouten en een nieuw proces te eisen. Omdat de dubbele rol van Keuleneer volgens Rieder ook nog niet bekend was toen de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) de zaak doorverwees naar assisen, kan ook dat verwijzingsarrest aangevochten worden voor Cassatie.

De stafhouder besloot donderdagmorgen dat de advocaat van de zussen en de broer van Tine Nys zich moest laten vervangen op het proces. Fernand Keuleneer zelf blijft erbij dat hij niets verkeerds heeft gedaan. “De familie wist dat ik lid was van euthanasiecommissie en vond het geen probleem”, verklaarde hij.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stef Janssens

    De familie wist het. Wisten de beklaagden dit?

  • Fons Casteels

    Betrokken partij? Voorkennis? Drogredenen om de advocaat van de burgerlijke partij via de media te elimineren. FEIT: de euthanasie gebeurde op 27 april 2010, maar de euthanasiecommissie behandelde het dossier pas op 3 augustus 2010. FEIT: de voorzitter van de commissie die het dossier op 3 augustus 2020 goedkeurde, mag nu getuigen als "onafhankelijk expert". Twee maten, twee gewichten.

Lees meer