shutterstock

Stroom 22 procent duurder voor wie nu al krap bij kas zit

Het sociaal tarief voor elektriciteit gaat deze maand met 22 procent omhoog. Dat is slecht nieuws voor veel mensen die nu al moeite hebben om hun energiefactuur te betalen. Maar ook voor de OCMW's, want die zullen vaker moeten bijspringen zonder dat ze daar voldoende middelen voor krijgen. Minister Ducarme maakt 3,7 miljoen euro vrij om de OCMW's bij te staan. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag. In een reactie op het nieuws eist sp.a een blokkering van de prijsstijgingen.

Het sociaal tarief voor elektriciteit is een gunstiger tarief voor mensen die een leefloon hebben, een invaliditeitsuitkering krijgen of onder de inkomens­garantie voor ouderen vallen.

De stijging van het tarief hangt volgens energieregu­lator CREG vast aan de algemene prijzen. "Elke zes maanden wordt er een berekening gemaakt om te kijken wat het goedkoopste tarief is. Die is gebaseerd op de marktprijzen. Als die stijgen, dan stijgt het sociaal tarief ook", zegt Annemarie De Vreese van de CREG. En aangezien de energieprijzen de laatste tijd heel hoog liggen, moet het sociaal tarief volgen.

Bij de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vrezen ze voor problemen bij de OCMW's. Denis Ducarme (MR), minister van Maatschappelijke ­Integratie, trekt daarom 3,7 miljoen euro extra uit.

“Onaanvaardbaar”

Sp.a noemt de prijsstijging onaanvaardbaar en dringt aan op een blokkering van het mechanisme dat het sociaal tarief duurder maakt. “De regering is niet verplicht dat sociaal tarief te doen stijgen”, argumenteert sp.a-voorzitter John Crombez. “Ze kan het mechanisme blokkeren en zo de absurde prijsstijging van 22 procent vermijden”.

Nog volgens de partij is het onrechtvaardig en asociaal dat de regering eerst een miljard euro cadeau geeft aan Electrabel en dat nu de factuur voor de meest kwetsbaren stijgt met 22 procent. 

Peeters en Marghem vragen CREG om uitleg

De ministers van Economie Kris Peeters (CD&V) en Energie Marie Christine Marghem (MR) ontbieden maandag de federale energieregu­lator CREG. Dat meldt de woordvoerster van Peeters zaterdag. “Zij willen toelichting bij de recente stijging van het sociaal tarief voor de elektriciteitsprijzen. Daarnaast vragen zij ook voorstellen over hoe deze prijsstijging kan worden opgevangen”.

80 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Baroen

    Binnen afzienbare tijd komt er een vermogenkadaster,. Gevolg: de middenklasse zal alle belastingen en sociale bijdragen mogen betalen en de superrijken en de ontvangers van een leefloon, een invaliditeitsuitkering of een gewaarborgd inkomen zullen niets meer moeten betalen.

  • Dirk N.M. Van Caekenberghe

    We weten al sinds 300 jaar dat er een kleiner aantal rijke mensen zijn dan arme, dus moeten die armen meer getaxeerd worden.

Lees meer