Illustratiebeeld.
Foto UAntwerpen Illustratiebeeld.

Student moet sneller diploma halen

Vlaamse studenten moeten sneller afstuderen. Daarom gaat de Vlaamse regering in spe zich strenger opstellen. Wie te veel bachelorvakken meesleept, zal niet aan zijn master mogen beginnen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Meer dan in andere landen doen Vlaamse studenten er lang over om hun bachelor te behalen. Een van de ­redenen is dat ze sinds de invoering van de bachelors en masters veel flexibeler hun studies kunnen plannen. In de onderwijswereld en in de Wetstraat leeft meer en meer het besef dat dit ­studenten ertoe aanzet alles relaxed aan te pakken. Wat geen goede zaak is voor de belastingbetaler.

Op de tafel van de Zweedse onderhandelaars ligt dan ook een plan voor een zogenaamde knip tussen bachelor en master. Verschillende rectoren waarschuwen niet té streng te zijn. "Het is onze plicht jongeren te ondersteunen en hen een tweede kans te gunnen. Kleine tekorten moeten kunnen worden ­vergeven."

31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob Boomer

    Hola Pola. Het terugschroeven van een maatregelen betekent dat de verandering een fout was. Gebuisd is gebuisd, niet ? Of dat nu voor 1 vak is, 2 vakken of voor 3 vakken. 't Blijft gebuisd, correct ! Een "tweede" kans... is dus een "tweede" zit. Logisch toch ? Een cheauffagist die kan al 'buizen' meenemen voor het volgende jaar maar een 'student' is nog altijd geen 'cheauffagist' hé!

  • Gino Denil

    Universitair onderwijs is er niet uitsluitend voor de 2,1% hoog begaafden, jaak Peeters. Hoog begaafdheid is belangrijk in richtingen waar abstract denken heel belangrijk is en wanneer men later wil doctoreren en aan wetenschappelijk onderzoek wil doen. Maar minder belangrijk voor bijvoorbeeld een master LO, Notariaat, Communicatiewetenschappen en veel Toegepaste Wetenschappen.

Lees meer