Toenmalig staatssecretaris Theo Francken (links) kwam in nauwe schoentjes terecht door de Sudanese identificatiemissie.
Photo News Toenmalig staatssecretaris Theo Francken (links) kwam in nauwe schoentjes terecht door de Sudanese identificatiemissie.

Sudanees krijgt asiel in Frankrijk omdat hij in België voor omstreden identificatiemissie verscheen

Een Sudanese migrant is in Frankrijk erkend als vluchteling omdat hij in ons land voor de Sudanese identificatiemissie is verschenen. Die missie bracht toenmalig staatssecretaris Francken (N-VA) in nauwe schoentjes, hoewel een rapport hem vrijpleitte. Dat schrijft De Morgen vandaag.

De zaak is een uitloper van de identificatiemissie uit Sudan in 2017 in België. Die kreeg kritiek omdat ons land zo Sudan informatie verschafte over personen die potentieel op de vlucht waren voor dat regime.

Uit de beslissing van de Franse rechtbank blijkt dat M. in het gesloten centrum in België een formulier had ingevuld met informatie over zijn familie in Sudan. Toen hij voor de Sudanese delegatie verscheen, bleek het volledige formulier in hun bezit en ondervroegen ze hem daarover. De dag van zijn terugkeervlucht vernam België dat de man al asiel had aangevraagd in Frankrijk en dat zijn dossier daar afgehandeld moest worden.

“Ongerustheid terecht”

Frankrijk had in de zomer daarvoor zijn asielaanvraag afgewezen, maar de Franse rechtbank voor asielrecht oordeelt nu dat de situatie in Sudan en zijn blootstelling aan de Sudanese delegatie in België de man in de problemen kan brengen bij terugkeer. De beslissing dateert van juli, maar sijpelt nu pas door tot bij ons.

"Onze ongerustheid over de identificatiemissie blijkt nu toch terecht", klinkt het bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De Dienst Vreemdelingenzaken stelt dat ze er toen alles aan heeft gedaan "om die mensen de mogelijkheid aan te bieden om asiel aan te vragen in België". Toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken zegt in een reactie dat het rapport van CGVS duidelijk was: "geen folteringen".

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Deprez

    De pers is niet helemaal correct als men een verhaal brengt moet men zeker zijn en het hele verhaal brengen anders is men partijdig en niet eerlijk, daarom zeker niet alles geloven wat in de krant staat. Vroeger waren kranten allemaal politiek gebonden en nu is het minder maar nog altijd is die politiek niet weg bij de ene meer als bij de ander.

  • Annie Broeckx

    Het bewijs dat er geen uitgestippelde weg is om tot erkenning te komen als vluchteling maar tientallen sluipwegen.

Lees meer