Superboete voor chauffeur (60) na zwendel met tabak

Een 60-jarige vrachtwagenchauffeur uit Herk-De-Stad is door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot een half jaar cel en een boete van bijna 3.364.000 euro wegens tabakszwendel. Op 27 november 2012 werd in een magazijn in Halen bijna 13.000 kilogram ruwe tabak aangetroffen, waarop geen accijnzen betaald waren.

Bovendien werd allerlei materiaal gevonden om sigaretten te produceren. De beklaagde hing een verhaal op dat hij door twee personen was benaderd met de vraag om twee opleggers in het magazijn te stallen. Hij kreeg daar 500 euro voor. De twee personen hadden hem zogezegd verteld dat de opleggers geladen waren met bureaumeubelen uit China.

Opsporingsambtenaren van douane en accijnzen waren het magazijn binnengevallen omdat de lokale politie West-Limburg vermoedde dat er illegale accijnsgoederen gestockeerd waren. De rechtbank heeft de verbeurdverklaring bevolen van de twee opleggers, 108 kartons met elk 120 kilogram tabak, 1.440 rollen sigarettenpapier en ruim duizend liter lijm. De man moet ook opdraaien voor de behandelings- en opslagkosten van de inbeslaggenomen tabak, een som van ruim 20.000 euro.

Lees meer