Bij de maaltijden zit pasta, maar ook melk, aardappelen, vlees, bloem, olijfolie, drank, chocolade, ontbijtgranen én groenten.
Shutterstock Bij de maaltijden zit pasta, maar ook melk, aardappelen, vlees, bloem, olijfolie, drank, chocolade, ontbijtgranen én groenten.

Supermarkten schenken 460.000 maaltijden aan mensen in nood

De Belgische supermarkten schenken 233 ton of omgerekend 460.000 maaltijden aan onder andere de Voedselbanken. Het is een initiatief van alle Belgische supermarkten die daarmee willen aantonen dat ze ook in deze dagen mensen in nood willen helpen. Dat meldt Comeos, de sectorfederatie van de Belgische handel en diensten. 

In normale tijden zitten supermarkten soms met voedseloverschotten, die ze schenken aan de voedselbanken, de Schenkingsbeurs of aan andere sociale organisaties. Vandaag zorgt de coronacrisis voor zeer uitzonderlijke situaties waarbij die overschotten er niet of amper zijn. 

Toch willen de supermarkten niemand in de steek laten. Daarom blijven de Belgische supermarkten voedsel doneren: samen schenken ze de komende dagen 460.000 maaltijden aan mensen die het minder breed hebben via de gekende organisaties. Daar zit pasta bij, maar ook melk, aardappelen, vlees, bloem, olijfolie, groenten, drank, chocolade en ontbijtgranen. Ook andere noodzakelijke producten zitten in het pakket, zoals wasmiddelen, shampoo, luiers en zakdoeken. 

Kwetsbare mensen voorzien van levensmiddelen

“Indien nodig voeren we dezelfde operatie uit in de komende maanden. Het is belangrijk om onze klanten te voorzien van producten, maar nog meer om de kwetsbare mensen te voorzien van levensmiddelen”, vertelt Comeos-CEO Michel. 

Minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V), CEO van Comeos Dominique Michel en Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische federatie van Voedselbanken, waren vrijdag aanwezig bij het lossen van een van de eerste vrachtwagens.

IT-platform

“Er is ook beslist om een IT-platform op te zetten, zodat alle voedselbanken goed kunnen communiceren over stocks en tekorten. En er is drie miljoen euro vrijgemaakt voor de OCMW’s om die te kunnen inzetten voor voedselaankoop en voedselcheques”, kondigt minister Muylle aan.

Alle Belgische supermarkten nemen samen deel aan dit initiatief.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Daklozen, asielzoekers, mensen met autisme: voor zij die het al moeilijk hebben, is coronacrisis extra lastig

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fabienne Van Brussel

    Marc Rooms, ervaring heeft me geleerd dat je niet alle mensen over 1 kam moet scheren en ik kan het weten, ik ben dossierbeheerder Collectieve Schuldenregeling, niet iedereen die in de procedure belandt heeft dit zelf in de hand gewerkt. Niet iedereen heeft dezelfde start in het leven noch dezelfde kansen. Deze initiatieven zijn misschien wel een druppel op een gloeiende plaat maar als dat ook maar 2 sec soelaas kan bieden, wie zijn wij dan om daar over te oordelen?

  • Anne Wuyts

    Super, ben net gestart met het thema armoede om volgende week online met de lln te bespreken! ook 'To Good To Go' gaan we onder de loep nemen.

Lees meer