ThinkStock

Supermarkten schenken 7,5 miljoen maaltijden aan Voedselbanken

De supermarkten schenken steeds meer voedingswaren aan de Voedselbanken. Vorig jaar was dat al meer dan 3.700 ton, goed voor 7,5 miljoen maaltijden. Dat meldt handelsfederatie Comeos. De supermarkten zijn daarmee goed voor ongeveer een kwart van alle schenkingen aan de Voedselbanken.

In 2014 werd 3.000 ton onverkoopbare, maar nog perfect eetbare voedingswaren geschonken. Vorig jaar liep dat op tot 3.700 ton en ook dit jaar zal de bijdrage vanuit de handel opnieuw stijgen, aldus Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. "Dat is voornamelijk te danken aan een intensere en verbeterde samenwerking met winkelketens. Het gebeurt niet meer alleen vanuit centrale depots, maar ook vanuit de winkelpunten zelf. Zij monitoren nauwgezet wat in aanmerking komt, schenken dat rechtstreeks aan ons en wij komen het lokaal ophalen."

Voor de supermarkten zijn de schenkingen een belangrijk middel in de aanpak van voedseloverschotten en de strijd tegen voedselverspilling. Dominique Michel, CEO van de handelsfederatie Comeos: "Volgens het rapport over Voedselreststromen is de handel verantwoordelijk voor 2 procent van de voedselverspilling. De grootste verspilling situeert zich elders, bij de industrie en bij de consument thuis. Maar we willen die 2 procent nog doen dalen door onze winkels warm te maken om mee te werken aan de voedselschenkingen."

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer