Met paarden bezig zijn, Sarra Van Avermaet deed niks liever. "In de jeugdreeksen had ze verschillende kampioenstitels behaald", vertelt Glenn Maes van de Vlaamse Liga Paardensport.
RV Met paarden bezig zijn, Sarra Van Avermaet deed niks liever. "In de jeugdreeksen had ze verschillende kampioenstitels behaald", vertelt Glenn Maes van de Vlaamse Liga Paardensport.

Talentvolle amazone (21) sterft na schop van paard: “Sarra ádemde paardensport”

Een talentvolle 21-jarige amazone uit het Oost-Vlaamse Hamme is gestorven door een trap van haar paard. Sarra Van Avermaet werd nog afgevoerd naar het ziekenhuis, maar overleed daar vijf dagen later. "Van 's ochtends tot 's avonds was ze met paarden bezig. Haar hele leven draaide rond de sport."

Als iemand geboren was voor de paardensport, dan Sarra Van Avermaet wel. "Ze ádemde de sport. Haar hele familie was ermee bezig", weet Glenn Maes, voorzitter van de Vlaamse Liga Paardensport (VLP). "Ze gaf les in de stal van haar vader, De Gordebeek in Stekene, en verzorgde samen met hem de paarden. Haar moeder heeft een ruitersportwinkel. Zelfs haar grootvader is actief in de paardensport. Sarra zelf was van 's ochtends tot 's avonds met de dieren in de weer. Voor haar leeftijd had ze al ontzettend veel ervaring."

Internationaal niveau

Vorige zaterdag liep het echter fout. Na een wedstrijd in Stal Hulsterlo in Meerdonk (Sint-Gillis-Waas) belandde de amazone in het ziekenhuis. "Tijdens het afzadelen schrok haar paard van een ander paard en schopte achteruit", zegt Maes. "Het dier raakte Sarra in het gezicht." Ze verloor haar bewustzijn en werd in kritieke toestand overgebracht naar het UZ Antwerpen. Daar overleed ze donderdag.

"Haar plotse dood heeft iedereen diep geschokt", vervolgt Maes. "Het is een groot verlies, in de eerste plaats voor haar familie en vrienden, maar ook voor de paardensportwereld. Sarra was een heel enthousiaste jonge vrouw die door iedereen enorm geliefd was." Ze was ook erg getalenteerd. "In de jeugdreeksen had ze verschillende kampioenstitels behaald en intussen draaide ze soms ook mee op internationaal niveau. En ze was nog maar 21, dat is vrij jong voor een amazone. Ze had dus zeker nog progressie."

Zeldzaam

Sarra had ook nog maar net haar diploma sportmanagement gehaald. Daarvoor liep ze stage bij de VLP. "We waren zo tevreden over haar dat we haar twee weken geleden een contract aangeboden hadden. Ze zou zich voor ons bezighouden met de organisatie van sportkampen. Korte tijd geleden was ze gaan samenwonen met haar vriend Olivier. Ook hij is een groot paardenliefhebber."

Ongevallen zoals dat van Sarra zijn zeldzaam. "In mijn 20 jaar als voorzitter van de HROV (Hippische Regionale Oost-Vlaanderen, afdeling van de VLP, red.) had ik nog maar één dodelijk incident meegemaakt", zegt Glenn Maes. Hij verwijst naar een ongeluk in 2010. De 10-jarige Shanda Geenens uit Belsele (Sint-Niklaas) stierf toen na een val met haar pony in manege Hiweca in Sint-Niklaas, tijdens het jumpingkampioenschap van de HROV. "Toch blijven we er ons altijd van bewust dat er risico's zijn. De kans dat er iets misgaat, is klein, maar paarden blijven nu eenmaal dieren, die onvoorspelbaar kunnen reageren."

Dit weekend vindt een toernooi plaats in QC Stables in Sint-Niklaas. HROV zal daar een rouwregister leggen voor Sarra Van Avermaet.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Zeer jammer dat dit gebeurd is ,men rust in vrede.Aan alle toekomstige paard lief-hebbers volgende raad ,hoe eigen je ook met je dier bent ,ga nooit maar dan nooit achter je dier staan,een insect is voldoende zodat je dier in paniek kan geraken met steigeren of stampen tot gevolg.

  • T Hendrickx

    Een veelbelovend talent is niet meer door een jammerlijk en zeldzaam voorkomend ongeval. Om onnodige commentaar te vermijden: met zeldzaam voorkomend bedoel ik niét de trap an sich, maar de dodelijke afloop ervan... Rust zacht Sarra! Veel sterkte aan familie, vrienden en betrokkenen...

Lees meer