ANP XTRA

Tandartsen, kinesisten en specialisten rekenen steeds meer supplementen aan

Kinesisten, tandartsen en artsen-specialisten rekenen steeds meer supplementen aan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten (SocMut), dat het ziekenfonds vandaag heeft bekendgemaakt.

"We merken dat de patiënten de rekening betalen van de besparingen en het uitblijven van akkoorden", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Het socialistisch ziekenfonds analyseert wekelijks de supplementen van alle getuigschriften die bij de loketten worden binnengebracht. Het selecteert de attesten waar het supplement meer dan 10 procent bedraagt van het normale bedrag om afrondingen uit te zuiveren, en te focussen op de hogere supplementen.

Zorgverstrekkers mogen supplementen aanrekenen (een bedrag boven het overeengekomen tarief) als ze de tariefakkoorden niet onderschrijven of als er geen tariefakkoord is. Supplementen zijn volledig ten laste van de patiënt.

Vooral in drie sectoren is de toestand vandaag nijpend: artsen-specialisten, kinesitherapeuten en tandartsen. De artsen dreigen het lopende akkoord 2016-2017 op te zeggen. De tarieven bij de kinesitherapeuten en tandartsen zijn sinds begin dit jaar vrij na het afspringen van het overleg.

Lees meer