2 Pascal Smet.
Reporters / STG Pascal Smet.

Tegenwind van meerderheid en oppositie op plannen van Smet en Fremault

De Brusselse ministers van Mobiliteit en Milieu, Pascal Smet (sp.a) en Céline Fremault (cdH) kregen tijdens het vragenuurtje heel wat kritische vragen over hun mobiliteitsplan. Dat zou de concurrentiekracht van de bedrijven bedreigen, vreesden Stefan Cornelis (Open Vld) en Cieltje Van Achter (N-VA). Is nagegaan wat de impact van de maatregel is, wilden Annemie Maes (Groen) en Dominiek Lootens (Vlaams Belang) weten.

De Morgen berichtte vandaag over het mobiliteitsplan waaraan de bevoegde Brusselse ministers Pascal Smet (Mobiliteit, sp.a) en Céline Fremault (Milieu, cdH) de laatste hand leggen. Bedrijven zullen verplicht worden om een werknemer met een salariswagen ook nog eens een abonnement voor het openbaar vervoer of een bedrijfsfiets aan te bieden. Daarnaast zou de werknemer sowieso recht hebben op een abonnement op fietsverhuurdienst Villo.

Voor Stefan Cornelis tast het voorstel van de minister Smet en Fremault het concurrentievermogen van de Brusselse bedrijven aan. Open Vld Brussel pleit ervoor om wonen dicht bij het werk te belonen.

Annemie Maes (Groen) vroeg zich af waarom het plan zich enkel richt tot bedrijven met minstens 100 werknemers. Ook kleine bedrijven hebben bedrijfswagens. En gaat de Brusselse administratie het goede voorbeeld geven en zullen de ministers voortaan hun verplaatsen per fiets of met het openbaar vervoer doen?

Ook Cieltje Van Achter (N-VA) ziet het Brussels mobiliteitsplan niet zitten: "De Brusselse regering denkt het mobiliteitsprobleem op te lossen door de bedrijven weg te jagen met een ondoordachte lastenverhoging."

Dominiek Lootens (Vlaams Belang) zat ook met heel wat vragen bij de plannen: wie gaat dat betalen? En werd het plan afgetoetst met de werkgevers of de federale regering - dat aan een eigen plan werkt?

Minister Fremault zei dat het plan voor advies is overgemaakt aan de bevoegde instanties en de Raad van State. In mei zou de Brusselse regering zich erover uitspreken. "We kunnen niet op de federale regering blijven wachten", zegden Fremault en Pascal Smet in koor.

2 Céline Fremault.
Reporters / STG Céline Fremault.

Lees meer