Shutterstock

Tekort aan thuisverpleegkundigen: wel meer starters, maar velen haken af

Er is een tekort aan thuisverpleegkundigen. Nochtans zijn er de voorbije vijf jaar een kwart meer begonnen met een zelfstandig statuut. Maar ze haken af. Vooral de jongeren gooien snel de handdoek in de ring omdat er te veel administratie is en de werkuren te lastig zijn.

Thuisverplegers moeten vooraleer ze aan de verzorging van een patiënt beginnen een hoop administratie afhandelen. Elke dag wachten dertig tot veertig patiënten op hem/haar, en dat zes dagen op zeven. Het is zo druk omdat er 3.000 thuisverpleegkundigen te weinig zijn. Terwijl er op vijf jaar tijd 47 procent meer zelfstandigen gestart zijn.

Pensioen

De vraag naar thuisverpleegkundigen zal alleen nog maar toenemen. Want een grote groep gaat de eerstkomende jaren met pensioen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen trekt daarom aan de alarmbel.

Sensibilisering

"Wij roepen op om de nodige sensibiliseringscampagnes te doen zodanig dat nog meer jongeren kiezen voor een beroep verpleegkunde”, zegt Christine Mattheeuws, van het NZS. “Bovendien moeten we zorgen dat het beroep aantrekkelijker wordt gemaakt. En dat de administratieve rompslomp wordt herleid”, klinkt het.

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Martine Arys

    En wie gemotiveerd en vakkundig is ervaring heeft van meer dan tien jaar in Nederland krijgt geen kans, alleen omdat Nederlandse certificaten niet geldig zijn in dit corrupte land. Wetjes en regeltjes maar de realiteit is anders... bureaucratie zonder praktische oplossingen die alle problemen zouden oplossen, verdeel de zorg in verzorgende van niveau b c en d zoals in Nederland....bis gelijk aan wassen en aankleden basis zorg dus, c is met beperkte verzorgende taken als wondverzorging etc,

  • Ramon Simon

    Zou het allemaal niet makkelijker zijn mochten mensen nog samenwonen. Ouderen die bij de kinderen inwonen en zorg krijgen. In de tijd dat mensen met 1 loon toekwamen en 1 partner tijd had voor zijn kinderen en eventueel u ouder als deze hulp nodig had. Iedereen wil zijn eigen leven en de overheid moet het maar oplossen dan.

Lees meer