Politie onderzoekt overval op antiquair Jean-Pierre Witmeur, waarbij Salah Ghemit, Akim Saouti en Mohamed Saouti ook betrokken zijn.
Baert Marc Politie onderzoekt overval op antiquair Jean-Pierre Witmeur, waarbij Salah Ghemit, Akim Saouti en Mohamed Saouti ook betrokken zijn.

Terreurverdachten Salah Ghemit en Akim Saouti vervolgd voor beramen van aanslag

De Brusselse raadkamer heeft zich de voorbije dagen gebogen over het dossier rond terreurverdachten Salah Ghemit en Akim Saouti. Beiden worden door het federaal parket vervolgd omdat ze een terreuraanslag zouden gepland hebben. De raadkamer heeft zich nog niet uitgesproken over hun doorverwijzing naar de correctionele rechtbank maar heeft, op vraag van de verdediging, bijkomend onderzoek bevolen. De volgende raadkamerzitting is gepland op 23 mei. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door de advocate van Salah Ghemit, meester Delphine Paci.

Franse en Belgische speurders kwamen op 5 juli 2017 in actie om een terreurcel op te rollen waarvan vermoed werd dat die vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe terreuraanslag. Bij de actie stootte de politie op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook onder meer uniformen van politie en de civiele bescherming.

In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn, en in België vlogen de broers Akim en Khalid Saouti in de cel. Beiden zijn broers van Saïd Saouti, het kopstuk van motorbende Kamikaze Riders die in oktober 2016 tot 6 jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme. 

Twee jaar onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat Ghemit en Akim Saouti regelmatig telefonisch contact hadden en dat er minstens één ontmoeting was in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti de garagebox bezoekt waar de wapens gevonden werden.

Na een kleine twee jaar onderzoek heeft het federaal parket nu besloten enkel de doorverwijzing te vragen van Salah Ghemit en Akim Saouti. Voor Khalid Saouti wordt de buitenvervolgingstelling gevraagd omdat er tegen hem onvoldoende aanwijzingen zouden zijn. Derde broer Mohamed Saouti, die ook deel zou uitgemaakt hebben van de terreurplannen, werd in Marokko opgepakt en zal daar vervolgd worden.

Overvallen

Salah Ghemit, Akim Saouti en Mohamed Saouti worden ook in verband gebracht met twee gewapende overvallen. Op de wapens die in de garagebox van Akim Saouti gevonden werden, bleek immers het DNA te zitten van de Brusselse antiquair Jean-Pierre Witmeur. Die werd op 12 mei 2017 het slachtoffer van een gewelddadige overval in zijn winkel in de Magdalenasteenweg. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk overleed op 12 december 2017.

Daarnaast is er de home-invasion bij een juwelier in Eigenbrakel op 28 april 2017. Het slachtoffer van die overval werd vastgebonden met negen snelbinders en bij de huiszoeking bij Salah Ghemit werd een zakje van honderd snelbinders aangetroffen waaruit er precies negen bleken te ontbreken. Bovendien werd het DNA van Mohamed Saouti aangetroffen op dat zakje.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer