2 De villa van de 73-jarige Cees V. in Schoten is op papier nog eigendom van de oplichtster, maar deze week oordeelde de rechtbank dat ze er niks mee mag doen.
Klaas De Scheirder De villa van de 73-jarige Cees V. in Schoten is op papier nog eigendom van de oplichtster, maar deze week oordeelde de rechtbank dat ze er niks mee mag doen.

Terwijl overvallen zakenman (73) revalideerde, troggelde nepadvocate zijn villa van 1,4 miljoen af

NEPADVOCATE LICHT ZIEKE ZAKENMAN OP

Een 73-jarige zakenman is opgelicht door een vrouw die zich uitgaf als advocate. Terwijl hij herstelde van een hersenoperatie na een brutale homejacking, troggelde ze hem zijn villa van 1,4 miljoen euro af. De nepadvocate zit in de cel.

Voor dood werd Cees V. achtergelaten door de brutale homejackers die hem in november vorig jaar overvielen in zijn villa in Schoten. De 73-jarige Nederlandse zakenman kreeg zulke zware klappen op het hoofd dat hij geen kik meer gaf. De poetsvrouw, die door de overvallers vastgebonden werd, kon zich uiteindelijk bevrijden en hulp halen. Cees V. overleefde de feiten, maar onderging een hersenoperatie en moest nadien revalideren in zorgcentrum De Mick in Brasschaat.

Adoptie

Het is daar dat hij op een dag bezoek krijgt van Samira E.M. (40), die haar diensten als advocaat komt aanbieden. De vrouw runt dan in Schoten het kantoor Issalex,  dat zij samen met een andere Antwerpse advocate had opgericht.  Die advocate stapt kort na de oprichting wel uit de zaak. Samira belooft Cees V. bij te staan in het gerechtelijk onderzoek naar de overval. In haar achterhoofd heeft ze intussen andere bedoelingen: ze wil zich laten adopteren door de Nederlandse zakenman. Daarvoor schakelt ze haar collega-advocate in. "Ze vroeg mij de adoptieprocedure te starten", vertelt die. "Ik stond echter op bevallen en heb haar naar een andere advocaat doorgestuurd."

Adoptie blijkt juridisch niet mogelijk te zijn. Dus gooit Samira E.M. het over een andere boeg. Zij haalt Cees V. op in het zorgcentrum en sleept hem mee naar de notaris om een samenlevingscontract te tekenen. De man - die dan nog herstellende is van zijn hersenletsel - tekent wat zijn 'advocate' hem voorlegt. Hij geeft haar ook volmacht op zijn rekeningen.

Twee weken later staan ze opnieuw bij de notaris, deze keer voor de schenking van de villa in de Elfenbankdreef in Schoten. Cees V. schenkt de woning, die op 1,4 miljoen euro wordt geschat, in volle eigendom aan zijn 'kersverse partner'. Tegelijk gaat hij akkoord met een hypotheek voor 130.000 euro aan Samira E.M. Dat bedrag moet waarschijnlijk dienen om de schenkingsrechten te betalen.

2 Bij de oprichting poseerde Samira E.M. (rechts) met haar toenmalige vennoot aan de ingang van Issalex.
rv Bij de oprichting poseerde Samira E.M. (rechts) met haar toenmalige vennoot aan de ingang van Issalex.

Meteen weg

Intussen merken speurders van de federale politie in hun onderzoek naar de homejacking dat Samira E.M. géén advocate is, en ze kloppen aan bij haar collega/zakenpartner bij Issalex. "Ik kende Samira van de universiteit. Zij beweerde dat zij haar diploma rechten had en zich aan de balie van Antwerpen als advocaat zou inschrijven. Ik vertrouwde haar op haar woord en zo startte ons partnerschap bij Issalex. Zij zette ook samenwerkingen op met bekende strafpleiters. Tot de stafhouder mij erop wees dat zij helemaal geen rechtendiploma had en geen advocate was. Ik heb de samenwerking meteen verbroken, mijn dossiers weggehaald en mijn cliënten ingelicht."

Dwangsom van 50.000 euro

Kort erna start het Antwerpse gerecht een onderzoek tegen Samira E.M. wegens valsheid in geschrifte, aanmatiging van titels en het uitbuiten van een psychisch verzwakt persoon. Eind mei wordt de vrouw aangehouden. Ze zit nog steeds in de cel: vorige vrijdag vroeg haar advocaat Walter Damen haar vrijlating aan de kamer voor inbeschuldigingstelling, maar die verwierp de vraag.

Volgens Damen is het opvallend dat niemand eerder onraad heeft geroken. "Mijn cliënte is met Cees V. langs geweest bij advocaten en bij de notaris. Voor hen was Cees V. een gewone klant en was er niets te merken van zijn eerder opgelopen hersenletsel. Pas nu aan het licht is gekomen dat Samira E.M. geen advocate is, worden ineens alle contracten en overeenkomsten verdacht gemaakt."

Zakenman Cees V. heeft nu een échte advocaat onder de arm genomen om het samenlevingscontract en de schenking van de villa ongedaan te maken. Op papier is Samira E.M. immers nog eigenaar van de villa, waar Cees V. weer woont. Al kan ze de woning niet zomaar verkopen, want dinsdag heeft een kortgedingrechter haar verboden gelijk welke handeling te stellen in verband met de villa. Doet ze dat toch, dan riskeert ze een dwangsom van minstens 50.000 euro per handeling.

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jeannine Saelens

    Heel ons systeem is min of meer een warboel. Onze politiekers hebben geen tijd om ernstige wetten te maken, eigen belang eerst! Sommige advocaten voelen zich goed in die warboel. Ze zetten zich in om pure oplichters te verdedigen. Recht en rechtvaardigheid, bijzaak, money, money, money. Als mens : 0 / 10.

  • Jean Pollet

    ik geloofde haar op haar woord (advocaten ondereen ). en wij moeten alles staven met officieel papier ?

Lees meer