"Racisme is voor idioten", zei Francken. "Ik verwerp dat voor 100 procent."
BELGA "Racisme is voor idioten", zei Francken. "Ik verwerp dat voor 100 procent."

Theo Francken: "Veel leden Schild & Vriend wisten niet van geheime groepen"

"Velen leden van Schild & Vriend wisten niet van de geheime groepen." Dat zei Theo Francken vanmorgen op de Franstalige radio La1ère. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie gaf er een interview naar aanleiding van de heisa rond Schild & Vrienden en de racistische aanvallen op RTBF-weervrouw Cécile Djunga. "Racisme is voor idioten. Ik verwerp dat voor 100 procent." 

Theo Francken veroordeelt de racistische posts van Schild & Vrienden, maar neemt het wel op voor leden van de groep die zich daarvan niet bewust waren en die zijn kritiek op het migratiemodel delen. "Het is choquerend", zegt Francken. "Ik wist niet dat er zo'n extreme elementen in die organisatie zaten. Het is degoutant. We moeten die mensen psychiatrische hulp bieden. Je kan zo'n zaken niet verdedigen. Het gerechtelijk onderzoek moet dit uitklaren. Maar dat alle 1.000 jongeren van Schild & Vrienden zo zijn? Nee. Velen wisten zelfs niet van die geheime groepen." 

"Racisme is voor idioten. Ik verwerp dat voor 100 procent."

Theo Francken (N-VA)

Francken gaf toe dat hij met Schild & Vrienden in contact kwam. Zo beveiligden leden vrijwillig een lezing van het N-VA-stemmenkanon nadat die eerst niet was kunnen doorgaan door een manifestatie. "Ik heb het ze nooit gevraagd", zegt Francken. "Het is aan de politie om voor de veiligheid te zorgen."

Franken gaf ook zijn mening over de racistische aanvallen op RTBF-weervrouw Cécile Djunga. "Een kritische mening verspreiden over migratie en ons migratiemodel moet kunnen, want we leven in een democratie", zegt Francken. "Maar mensen met een andere huidskleur individueel aanvallen, kan niet. Racisme is voor idioten. Mensen die zo'n dingen op sociale media plaatsen, zijn idioten. Ik verwerp dat voor de volle honderd procent."

CD&V-voorzitter Beke stelde woensdag nog dat sommige collega-politici zich moeten bezinnen en in eigen boezem moeten kijken. Hij noemde geen namen, maar als hij het had over "populaire politici met een grote aanhang" kom je al gauw terecht bij staatssecretaris Francken, die geregeld fors taalgebruik hanteert.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is er in zijn partij "geen plaats voor ranzigheid en extremisme".

86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yves Hinnekens

    Francken is iemand die voor z'n mening uitkomt! De meeste politiekers zijn enkel goed in anderen af te breken, en een politiek te voeren om eigen zakken te vullen en vooral niet naar de mening van de gewone man luistert.... Een mooi voorbeeld van het anti-democratisch beleid is coalitievorming bij verkiezingen.

  • Ronny Ooijen

    eric maier,zullen we dan ook eens nadenken over de timing dat De Wever begint over de drugsmaffia en de andere partijen (niet zijn partij hoor, néjè)? Van welke partij waren die leden van schild & vriend ook al weer lid ? Hebben Jong N(V)-Blabla en N(V)-Blabla volgens u niets met elkaar te maken?

Lees meer