BELGA

Tiener komt om onder metro: "Zelfmoordthese van tafel geveegd"

Het onderzoek naar de tussenkomst van derden bij het overlijden van Soulaïmane Jamili, de 15-jarige jongeman die op 21 februari om het leven kwam onder een metrostel, is afgesloten en zonder gevolg geklasseerd. Er loopt wel nog een onderzoek naar de politionele tussenkomst die aan het ongeluk voorafging. In het kader daarvan krijgt de familie van de jongen morgen de beelden te zien van de bewakingscamera's in het metrostation Ossegem, waar de feiten plaatsvonden, zo meldt het Brusselse parket.

Soulaïmane Jamili was op 21 februari met twee vrienden, een jongen en een meisje, in het metrostation. Toen een van hun boekentassen op de sporen viel en het drietal die zelf ging halen, werden ze door een Security-team van de MIVB geïnterpelleerd.

Omdat Soulaïmane geen identiteitsdocumenten bijhad, werd een ploeg van de spoorwegpolitie opgeroepen. Bij de politiecontrole bleek vervolgens dat het meisje een mes bijhad, waarop zij naar een politiepost werd overgebracht. Soulaïmane en zijn vriend werden ter plaatse ondervraagd en mochten uiteindelijk een na een beschikken, Soulaïmane als laatste. Korte tijd nadien liep Soulaïmane naar de sporen net toen een metro het station binnenreed. Een agent probeerde nog tevergeefs de jongeman in te halen.

Zelfmoordthese van tafel geveegd
Het Brusselse parket meldde al snel na de feiten dat het zo goed als vaststond dat het om een zelfdoding ging maar de familie van de tiener heeft dat steeds in twijfel getrokken. De advocaat van de familie Jamili, Olivier Martins, meldde vandaag dat het parket de zelfmoordthese zo goed als van tafel had geveegd en kondigde aan een klacht met burgerlijke partijstelling te overwegen, mogelijks zelfs voor doodslag.

"Woensdag bekijk ik de beelden van de bewakingscamera's en op basis daarvan zal ik beslissen of ik klacht indien voor doodslag, bedreigingen of slagen en verwondingen", zei meester Martins. "De zelfmoordthese houdt duidelijk geen stand."

Het Brusselse parket meldt nu dat naar aanleiding van de feiten twee opsporingsonderzoeken werden geopend. "Het eerste ging om het onderzoek naar een eventuele tussenkomst van derden bij het dramatische overlijden van de jongeman", zegt woordvoerster Jennifer Vanderputten. "Dat dossier werd zonder gevolg geklasseerd, aangezien het onderzoek uitwees dat de tussenkomst van derden bij het ongeval, in dit stadium, kan uitgesloten worden."

Tussenkomst politie
Het tweede onderzoek draaide rond de omstandigheden van de politionele tussenkomst, net voor de jongeman onder het metrostel terechtkwam. "De beslissing om dat onderzoek op te starten, staat volledig los van de klassering van het eerste dossier", gaat de woordvoerster verder. "De familie van de jongeman krijgt de beelden van de bewakingscamera's te zien en wordt daarbij bijgestaan door de Dienst Slachtofferonthaal."

"Alles wordt in het werk gesteld om de exacte omstandigheden van het overlijden van de jongeman te bepalen", aldus nog het parket.

Lees meer