PHOTO_NEWS

Tiental processen-verbaal tegen ongehoorzame surfers

De lokale politie aan de kust en de scheepvaartpolitie hebben afgelopen weekend tientallen surfers uit het water gehaald. Een tien- tot vijftiental personen kregen ook een proces-verbaal. De surfers begaven zich in de zee op een moment dat dat niet toegestaan was.

Voor het weekend en met het aangekondigde stormweer had West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé de lokale politie en de scheepvaartpolitie opgeroepen om streng te controleren op surfers die zich in het water waagden.

"De politiediensten hebben tientallen mensen uit het water gehaald en enkelen kregen ook een pv omdat ze de veiligheidsregels negeerden", meldt Decaluwé.

In het kader van de scheepvaartverkeersveilige dagen loopt momenteel een sensibiliseringscampagne om roekeloos surfgedrag te bannen. Een van de doelstellingen is om de opzettelijke overtreders van de veiligheidsregels een halt toe te roepen.

"We hebben gezocht om een juridisch kader te schetsen. Dat houdt onder meer in dat professionals een andere status kunnen genieten, en dat surfclubs bepaalde getuigschriften moeten kunnen voorleggen. We kregen echter onlangs te horen dat er een wetswijziging nodig is, en dat zal pas kunnen na de verkiezingen. Het enige wat we kunnen doen is sensibiliseren en controleren. Ik wil hierbij benadrukken dat de samenwerking tussen de lokale diensten en de scheepvaartpolitie optimaal verliep", besluit Decaluwé.

Lees meer