5
rv

Tientallen activisten dringen slachthuis Tielt binnen en "bevrijden" varken

Een zestigtal activisten van de Franse dierenrechtenorganisatie 269 Libération Animale is iets na vier uur vanochtend het exportslachthuis Debra Meat in Tielt binnengedrongen. De groep raakte tot bij de varkens en bevrijdde één van de dieren. Een aantal actievoerders ketende zich vast aan de installaties in het slachthuis. De groep wil dat er niet langer varkens worden geslacht. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zegt dat de actievoerders zich zelf bezondigen aan dierenmishandeling. Ook GAIA en Animal Rights kunnen de actie niet smaken.

Op haar website omschrijft 269 Libération Animale zich als een dierenrechtenorganisatie uit Lyon die vecht voor bevrijding van dieren aan de hand van directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid.

"We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt", vertelt Romain Perdrizet van 269 Libération Animale. "Rond 4 uur deze ochtend drongen we met meer dan zeventig personen het slachthuis binnen. We zijn erin geslaagd om een varken te bevrijden." In het slachthuis waren op dat moment verschillende werknemers aanwezig die hen probeerden tegen te houden. De actievoerders trokken daarna naar wat zij "de gang des doods" noemen, de gang tussen de hokken van de dieren en de plaats waar ze geslacht worden. 

Een schone dood onder videotoezicht is niet wat wij willen. Het is tijd dat deze nutteloze slachtingen beëindigd worden

269 Libération Animale

"Het is al de derde keer dat we dergelijke actie voeren", vertelt Perdrizet. "Eerder dit jaar slaagden we erin om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden." Alle bevrijde dieren worden opgevangen in het dierenasiel van 269 Libération Animale.

“Het slachthuis van Tielt is uitgerust met camerabewaking na een eerder schandaal maar eigenlijk wordt hier niks anders gedaan dan de situatie van uitgebuite dieren verslechteren”, klinkt het. “Een schone dood onder videotoezicht is niet wat wij willen. Het is tijd dat deze nutteloze slachtingen beëindigd worden.” 

5
Florian Van Eenoo photonews

Vastgeketend

Rond 5.30 uur kwam de politie massaal ter plaatse om de activisten op te pakken. “Alles is eigenlijk vredevol verlopen”, zegt Claude Vandepitte, de grote baas van de politiezone Regio Tielt. “We hebben zonder problemen de activisten kunnen losmaken die zich vastgeketend hadden. Uit eigen beweging wilden ze dat niet doen maar anderzijds hebben ze zich niet verzet tegen onze tussenkomst. Iedereen werd geïdentificeerd, het gaat overwegend om Franse onderdanen. Omwille van het grote aantal actievoerders zullen de verhoren op een later tijdstip plaatsvinden. Belangrijk is nu, dat we hen onder begeleiding weer richting hun thuisland kunnen helpen.” Er waren ook actievoerders van de Belgische organisatie Bite Back aanwezig. 

Als je een levend varken zo behandelt, ontstaat een stressreactie die kan leiden tot de spontane dood van het dier. Dat kan toch allerminst de bedoeling zijn van dierenactivisten?

Thomas De Roover-De Brauwer, zaakvoerder

In een reactie zegt het Exportslachthuis respect te hebben voor de maatschappelijke rol van dierenrechtenorganisaties, maar ze betreuren de hardhandige manier waarop de activisten zijn opgetreden. Thomas De Roover-De Brauwer, de zaakvoerder van het slachthuis: "We zijn enorm verrast maar ook geschrokken en verbolgen over de manier waarop de actievoerders ons bedrijf zijn binnengedrongen. Eén varken werd hardhandig aangepakt, het dier werd over een hok gesleurd en meegenomen. Het varken werd in een auto geladen die daarna snel is weggereden. We vragen ons af of het dier in kwestie dit zal overleven. Als je een levend varken zo behandelt, ontstaat een stressreactie die kan leiden tot de spontane dood van het dier. Dat kan toch allerminst de bedoeling zijn van dierenactivisten? We hebben aangeboden om ter plaatse met hen in dialoog te gaan maar daar was geen draagvlak voor. De actie heeft voor bijzonder veel stress gezorgd bij de dieren in het slachthuis. Of we klacht gaan indienen tegen de actievoerders? Dat weten we nog niet, het is op dit moment ook niet onze hoofdbekommernis. Prioritair is nu de rustige heropstart van onze productie. Dierenwelzijn staat hier heel hoog op de agenda, het is belangrijk dat de rust snel hersteld wordt.” 

Het exportslachthuis Debra-Meat kwam vorig jaar in het nieuws toen dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden vrijgaf waarop te zien was hoe varkens werden mishandeld. Het bedrijf moest toen een tijdje dicht. Na extra maatregelen die de mishandeling van dieren moeten voorkomen, gaf Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) groen licht om de activiteiten te hervatten. Het slachthuis Debra Meat voert sindsdien naar eigen zeggen een transparant beleid en laat regelmatig bezoekers toe. 

Anti-speciesisme

De actie van deze morgen wordt door de organisatie 269 Libération Animale op Twitter bestempeld als ‘een bevrijdingsactie voor dieren’. De actievoerders noemen zichzelf ‘anti-speciesisten’. Tegenstanders van speciesisme beschouwen discriminatie van andere dieren in wezen net zo kwalijk als seksisme of racisme. Ze pleiten voor het toekennen van rechten aan dieren die aansluiten bij hun (subjectieve) beleving en belangen. De actievoerders in Tielt staan naar eigen zeggen voor radicale gelijkheid tussen mens en dier.

Weyts: "Actievoerders bezondigen zich zelf aan dierenmishandeling"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts (N-VA) vindt het niet kunnen dat de actievoerders in het slachthuis van Tielt zich zelf bezondigen aan dierenmishandeling. "Wij gaan ervan uit dat het parket zal vervolgen. Wij hebben ook een pv opgesteld en voegen dat toe aan het dossier van het parket", aldus Weyts.

De minister heeft naar eigen zeggen geen probleem met actievoeren. "Het gaat er wel ver over wanneer men uit het diepe Frankrijk overkomt om dierenmishandeling aan te klagen en vervolgens zich zelf bezondigt aan dierenmishandeling", vindt Weyts.

Hij merkt daarbij op dat de manier waarop de actievoerders varkens trachtten weg te halen, allesbehalve diervriendelijk gebeurde. Volgens de eerste info raakte een van de dieren daarbij ook gewond. Bovendien is het vervoer in een bestelwagen ook niet volgens de regels van de kunst, luidt het.

Onnodig dierenleed

"Het is schokkend dat een belangengroep onder het mom van dierenwelzijn een slachthuis op zeer hardhandige manier kan binnenvallen en daarbij enkele dieren onnodige stress en verwondingen toebrengt", zegt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van FEBEV, de beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen. "Dit soort acties heeft niets met dierenwelzijn of activisme te maken en moet sterk veroordeeld worden."

Dit soort acties staat volgens de federatie ook haaks op de inspanning die de sector het voorbije jaar heeft geleverd voor meer dierenwelzijn in slachthuizen. Zo ontwikkelden FEBEV een charter dat door alle leden werd ondertekend. "We hopen dat Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts deze daad mee veroordeelt en dat dit soort acties niet ongestraft blijven."

Discussie over slachthuizen 

De inval valt niet in de smaak bij GAIA en Animal Rights. "Het was ondoordacht, en droeg weinig bij tot de belangen van dieren", reageert Animal Rights-voorzitter Nadine Lucas.

Volgens Animal Rights was de actie niet van die aard het eetgedrag van mensen te veranderen. Beter is om op een beheerste en uitnodigende manier actie te voeren. "Onze specialiteit is undercoverbeelden maken. Zo kunnen mensen zich een mening vormen en maken ze hopelijk de keuze om minder of geen vlees te eten", aldus Lucas.

Volgens GAIA is het lichtpunt van de actie dat ze de discussie over de slachthuizen voedt. De actie had echter een "imperialistisch kantje". "Hun finaliteit is alle slachthuizen sluiten, zijn er in Frankrijk dan geen slachthuizen meer?", vraagt voorzitter Michel Vandenbosch zich af.

Alle slachthuizen sluiten vindt hij bovendien "utopisch". "Denken dat het met dit soort acties zal gebeuren, geeft blijk van goedgelovigheid en niet van een doordachte strategie om dat te bereiken."

Een tweede lichtpunt is volgens Vandenbosch wel dat er twee varkens werden bevrijd. "Minister (Ben) Weyts zegt dat dieren weghalen een vorm van dierenmishandeling is, maar men moet de dingen in perspectief zetten. In Vlaanderen worden nog steeds miljoenen varkens chirurgisch gecastreerd, dat is pas overbodige pijn".

5
rv
5
rv
5
Florian Van Eenoo photonews

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer