© Bart Leye

Tihange 1 wordt maandag heropgestart, ondanks harde waarschuwing van Duitse kernenergie-expert

Tihange 1 zal iets sneller dan gepland weer stroom leveren. Dat blijkt uit een mededeling van uitbater Engie Electrabel. Gisteren waarschuwde een Duitse specialist in kernenergie nog voor de gevaren van de kerncentrale.

De geschatte heropstart is voorzien voor 12 november. Aanvankelijk was sprake van 17 november. Met andere woorden: vanaf maandag zal ons land draaien op twee kerncentrales. Nu levert slechts één kerncentrale stroom, namelijk de zogenoemde scheurtjescentrale Doel 3.

Engie Electrabel had het onderhoud van Tihange 1 (962 MW) al vervroegd om de periode waarin maar één kernreactor actief is, zo kort mogelijk te houden.

De vijf overige kerncentrales liggen stil wegens onderhoud en problemen. Door de onbeschikbaarheid van de centrales werd gevreesd voor bevoorradingsproblemen. Maar de kans daarop is gedaald, onder meer door het inzetten van bijkomende capaciteit van gascentrales en het sturen van de elektriciteitsvraag bij grote industriële klanten.

“Afgeleefd en gevaarlijk”

Gisteren waarschuwde een Duitse kernenergie-expert in het Europees Parlement nog voor de gevaren van Tihange 1, een van de oudste kerncentrales ter wereld. “Tihange 1 is afgeleefd en de verdere uitbating ervan is uiterst gevaarlijk”, zei Manfred Mertins. 

Volgens Mertins vertoont de centrale verschillende kwetsbaarheden inzake veiligheid. In een rapport dat hij in opdracht van de Europese groenen schreef, wijst hij erop dat de internationale eisen op het vlak van veiligheid en betrouwbaarheid niet vervuld zijn.

Het rapport van Mertins werd overgemaakt aan de nucleaire waakhond FANC en de bevoegde Belgische autoriteiten, maar ook die van de buurlanden.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jan geens

    Wanneer wordt hier nu eens eindelijk geinvesteerd in een werkbaar alternatief . Voor eigen rekening . Er is geld zat in belgie om dit te financieren . Waar wacht men in godsnaam op ?

  • Leo Marien

    Inderdaad Louis Smeekens en daarom moet men werken aan het reduceren van het afval. Zoals de gepatenteerde plasmaoven van Belgonucleair die 80m3 afval reduceert naar 1m3 afval. Men gaat trachten nog veel verder te gaan met verwerking. België moet toonaangevend worden in deze processen. Kernenergie zal op termijn verdwijnen maar momenteel zijn er alweer een honderdtal in aanbouw.

Lees meer