Minister van Justitie Annemie Turtelboom.
BELGA Minister van Justitie Annemie Turtelboom.

Tijdelijk bezit historische wapens mogelijk tijdens herdenking WOI

Er is een oplossing in de maak voor het probleem van de re-enactments voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Er wordt bij hoogdringendheid een koninklijk besluit opgesteld dat het tijdelijk bezit en gebruik van die historische wapens door buitenlanders mogelijk maakt, zonder daarvoor een vergunning van de Staatsveiligheid te moeten vragen. Dat heeft minister van Justitie Annemie Turtelboom laten weten aan partijgenote Sabien Lahaye-Battheu, maar ze heeft ook in de Kamer geantwoord op vragen van CD&V-Kamerlid Bercy Slegers en PS'er André Frédéric.

Concreet wordt er bij hoogdringendheid een koninklijk besluit opgesteld dat het tijdelijk bezit en gebruik van die historische wapens door buitenlanders mogelijk maakt, zonder daarvoor een vergunning van de Staatsveiligheid te moeten vragen. Op die manier worden de formaliteiten tot een minimum beperkt en wordt gezorgd voor een oplossing zonder te raken aan de principes van de verstrengde wapenwet, meldt de volksvertegenwoordiger uit Poperinge, in de Westhoek, vandaag.

Lahaye-Battheu nam contact op met Turtelboom nadat Vlaams minister-president Kris Peeters gisteren in het Vlaams Parlement een oplossing eiste van de federale regering. Vlaanderen is bevoegd voor de importvergunningen van wapens, en daar is al een oplossing uitgewerkt door de regelgeving voor wapenbeurzen toe te passen.

Turtelboom komt nu dus met een oplossing, meldt Lahaye-Battheu. Voor mensen uit niet EU-landen zoals bijvoorbeeld Canada, Australië en Zuid-Afrika - landen die destijds ook soldaten stuurden - dreigden er vele formaliteiten, "omdat ze eerst een tijdelijke wapenbezitsvergunning en een wapendrachtvergunning van de Staatsveiligheid moeten verkrijgen", alvorens ze bij het gewest waar de wapens het land binnenkomen een invoervergunning kunnen aanvragen.

Koninklijk besluit
"Daarom zal bij hoogdringendheid een KB worden opgesteld, dat het tijdelijk bezit en gebruik in ons land door buitenlanders van de betrokken wapens bij de herdenkingen van WOI mogelijk maakt zonder daarvoor een vergunning van de Staatsveiligheid te moeten vragen", dixit Lahaye-Battheu.

Voor Belgische deelnemers aan de re-enactments alsook voor EU-burgers stelde er zich geen probleem, aldus het Kamerlid. Zo volstaat het voor Europeanen dat voor gebruik bij een herdenking, het wapen op een Europese vuurwapenpas vermeld staat.

Lees meer