Slachtoffer Britta Cloetens.
kos Slachtoffer Britta Cloetens.

Tijl bleef 3,5 maand iedere betrokkenheid ontkennen

De tweede dag van het assisenproces van Tijl Teckmans (32) uit Duffel werd volledig in beslag genomen door de getuigenis van de speurders. Zij vertelden hoe de beschuldigde eerst iedere betrokkenheid bij de verdwijning van Britta Cloetens (25) uit Wilrijk ontkende. Pas na 3,5 maand ging hij schoorvoetend tot bekentenissen over, al blijft hij er bij dat haar dood een ongeluk was en dat hij niet meer weet waar hij haar lichaam gedumpt had.

Tijl werd op 2 mei 2011 gearresteerd op de luchthaven van Zaventem, na een vakantie in Egypte. De speurders wisten toen al dat het labo bloed in de koffer van zijn demonstratiewagen had aangetroffen. "Toen we hem daarmee confronteerden, wilde hij eerst weten of dat al op papier stond. Hij zei vervolgens dat hij met de hele zaak niets te maken had: Britta was rond 17 uur in de garage vertrokken en hij was naar huis gereden en had computerspelletjes gespeeld", aldus een speurder.

Op 6 mei 2011 vernamen ze dat het bloed wel degelijk van Britta afkomstig was. Tijl werd vier uur op de rooster gelegd, maar bleef ontkennen. "Hij opperde dat ze misschien haar hoofd had gestoten toen ze alleen bij zijn wagen stond, maar moest even later toegeven dat hij geen kwetsuren had opgemerkt."

Intussen was ook gebleken dat zijn verhaal over de computerspelletjes niet klopte, want hij was volgens zijn vrouw niet thuis geweest. Tijl had aan haar gezegd dat hij bij een vriend was, maar die erkende dat hij dat alleen maar op vraag van de beschuldigde aan diens vrouw bevestigd had. "Geconfronteerd daarmee, zei mijnheer Teckmans dat hij naar Nederland was gereden om cannabis te kopen en dat hij daarover gelogen had omdat zijn vrouw dat niet goedkeurde."

"Avances"

En zo bleef hij maandenlang ontkennen tot er eind augustus 2011 plots een kentering kwam. Tijl biechtte eerst aan zijn echtgenote op dat hij verantwoordelijk was voor Britta's dood, al zei hij wel dat het slachtoffer avances had gemaakt. Aan zijn vader vertelde hij dat het geflirt wederzijds was. In die versie zat Britta op de kofferrand toen hij die naar beneden trok.

"En hier zegt u dat ze voorover gebogen in de koffer lag. Wat is het nu? ", vroeg meester Jef Vermassen. De beschuldigde, die al veel vragen over de exacte positie van Britta had gekregen, verloor bijna zijn geduld. "Ik heb al eerder gezegd dat wat ik vrijdag gezegd heb, de enige juiste versie is. Met al die andere verklaringen moet geen rekening gehouden worden, want ik geef tot mijn spijt en schaamte toe dat ik 3,5 maand gelogen heb."

De getuigenis van de speurders gaat dinsdag voort.

Lees meer