PHOTO_NEWS

Toch vuurwerk in Brussel op oudejaar

Er komt toch een vuurwerk bij de nieuwjaarsviering in de hoofdstad, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd op het De Brouckereplein. Dat hebben burgemeester Yvan Mayeur (PS) en eerste schepen Alain Courtois (MR) bevestigd bij de voorstelling van het nieuwe concept.

In de loop van vorige week waren de nieuwe plannen voor de viering gelekt. Die vindt niet, zoals de voorbije jaren plaats op de Kunstberg, maar voor het eerst op het De Brouckèreplein, dat in de plannen van het stadsbestuur in de nabije toekomst omgetoverd wordt tot Agora voor evenementen en manifestaties.

Het nieuwjaarsfeest krijgt naast verschillende soorten animatie ook een klank- en lichtspel, DJ-optredens, wedstrijden en ... een vuurwerk. Vorige week werd nog gevreesd dat het vuurwerk niet zou doorgaan, mede omdat de brandweer gewaarschuwd had voor veiligheidsrisico's. "Door de viering in het Stadscentrum te organiseren, krijgen we een betere aansluiting met Winterpret op de Vismarkt en de schaatsbaan op het Muntplein", zei burgemeester Mayeur. "We hebben er trouwens al verschillende vuurwerken georganiseerd."

Vanaf 23 uur zal de organisatie het plein laten volstromen. De Anspachlaan moet tot aan het Beursplein kunnen genieten van het vuurwerk. Op een scherm van 60 vierkante meter kan het publiek foto's uploaden en worden de winnende inzendingen van een videowedstrijd afgespeeld. Enkele seconden voor de overgang naar het nieuwe jaar begint een countdown, gevolgd door "een pyrotechnisch spektakel" en dus een vuurwerk. "De hoofdstad van Europa verdiende al langer een evenement naar het model van de vieringen op Times Square in New York of de Champs Elysées in Parijs", pronkte schepen Courtois.

Lees meer