BELGA

Toeschouwers Ronde van Vlaanderen gemonitord via eigen telefoonsignaal

In de Ronde van Vlaanderen gaat Proximus de telefoonsignalen van de toeschouwers gebruiken om de massa te monitoren. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt in een wielerwedstrijd.

De bedoeling is dat de veiligheidsdiensten via de signalen van de telefoons tellen hoeveel volk er op een berg of feestzone staat. De signalen worden geteld via een antenne en doorgezonden naar het crisiscentrum. Daar kunnen ze dan voorspellen waar de mensen naartoe trekken en in welke zones te veel mensen staan. De politie kan de informatie gebruiken om straten af te sluiten en drukke zones te beveiligen.

Specialisten stellen zich vragen bij deze manier van werken, want als gsm-gebruiker heb je geen controle over wat er precies gebeurt met alle verzamelde data. “Proximus kan dan wel beweren dat alles anoniem gebeurt, zeker ben je daar nooit van”, klinkt het.

Volgens de Gegevens- beschermings- autoriteit - de vroegere Privacycommissie - is dit wel degelijk volgens het boekje, en gebeurt het monitoren via gsm ook al langer op bijvoorbeeld festivals. 

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Vandriessche

    Tja, zullen dan ook enkel deze zijn van Proximus want de rest blijft onder de radar. En hoeveel procent is nog bij Proximus? zeker een minderheid. En eigenlijk is dit schending van de privacy, ook al worden geen namen doorgegeven men heeft de mogelijkheid toto identificatie via ditzelfde systeem. Normaal wordt dit gebruikt mits toestemming van een Rechter ter bestrijding en opvolgen van ciminele feiten.

  • Mario Vercaigne

    Wat voor zever is dat ! En deze die dan geen tel bij hebben hoe weten ze dan hoeveel er staan ? Niet iedereen heeft zo een rot ding hè !!

Lees meer