Foto: Galicia

Toestand van hongerstakers zonder papieren is vreselijk

De toestand van de ongeveer 50 mensen die in hongerstaking zijn in Sint-Jans-Molenbeek, blijft achteruit gaan. Verschillende van hen geven bloed over en hebben bloed in de urine.

Vanochtend zijn twee hongerstakers nog overgebracht naar het ziekenhuis omdat hun toestand meer dan zorgwekkend werd. Dat hebben hun sympathisanten verklaard op een persconferentie in het voormalige rusthuis waar de hongerstaking plaatsvindt. De pers kon er ook spreken met de hongerstakers zelf.

Bezoek
De 50 hongerstakers maken deel uit van een groep van 200 mensen zonder papieren die zich verenigd hebben in de organisatie Voix des Sans-Papiers en ijveren voor hun regularisatie. Ze worden daarbij onder meer gesteund door de Coordination contre les rafles, les expulsions et pour la régularisation (CRER) en het Mouvement contre le Racisme, l'antisémitisme et la Xénophobie (MRAX). De asielzoekers begonnen hun actie op 16 november maar hebben sindsdien nauwelijks een antwoord gekregen vanwege de autoriteiten, klinkt het. "We hebben enkel een bezoek gehad van Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, en zijn een kwartier lang ontvangen door Theo Francken", zeggen de actievoerders. "Het geeft aan hoeveel belang ze aan ons leven hechten."

Wekelijkse persconferentie
De hongerstakers gaan vanaf nu wekelijks een persconferentie organiseren om de media op de hoogte te houden van hun situatie. Maandag houdt de Voix des Sans-Papiers een betoging voor de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken, woensdag trekken ze naar aartsbisschop Léonard in Anderlecht.

Lees meer